Φ. Χρυσικός: Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
Γνώμες

Φ. Χρυσικός: Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018

Σιγά σιγά η λασπολαγνεία των τελευταίων ημερών κοπάζει. Η Δυτική Αττική μετράει τις πληγές της. Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε άλλες περιφέρειες της πατρίδας μας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Γράφει ο Φώτης Χρυσικός*

Κανείς όμως δεν ονοματίζει τους εκεί περιφερειάρχες ως υπεύθυνους και ουδείς βέβαια αναρωτιέται αν είχαν γίνει αντιπλημμυρικές μελέτες ή έργα.

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι παρατάξεις που κυβέρνησαν τη χώρα, τους δήμους και τις νομαρχίες – Περιφέρεια, εναλλασσόμενα επί δεκαετίες, έδωσαν τα ρέστα τους για να πλήξουν το έργο που επιτελείται στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, με επικεφαλής την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής για το 2018, ας δούμε κάποιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που δεν θα προβληθούν ποτέ από τις γνωστές τηλεπερσόνες (αρσενικές και θηλυκές) της παραπληροφόρησης!

Μπορεί βέβαια σε έναν προϋπολογισμό να αποτυπώνονται ψυχροί αριθμοί, στην πράξη όμως αναδεικνύουν την κατεύθυνσή του και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταγράφουν την κοινωνική του ανταποδοτικότητα και τη στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην Αττική.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

◾ Διασφαλίσαμε τη μετακίνηση 21.500 μαθητών με μισθωμένα οχήματα από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων τους. Το 2014 ο αριθμός αυτός ήταν μόνο 11.000 μαθητές και ολοκληρωνόταν αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Το γνωρίζουν καλά οι γονείς και οι μαθητές των μουσικών, καλλιτεχνικών και ειδικών σχολείων, αλλά και των σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής.

◾ Εξασφαλίζουμε σε 4.000 παιδιά πολύτεκνων οικογενειών τη δωρεάν μηνιαία προμήθεια με είδη λαϊκών αγορών προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

◾ Ανακουφίζουμε οικονομικά 31.000 νοικοκυριά (περίπου 100.000 συμπολίτες μας), που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με 4,6 εκατ. ευρώ.

◾ Ενισχύουμε τα δημόσια και τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής που νοσηλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αξίας 60 εκατ. ευρώ.

◾ Στηρίζουμε δεκάδες φορείς παιδικής προστασία και ΑμεΑ, που περιθάλπουν χιλιάδες ωφελούμενους, με το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ.

◾ Υλοποιούμε, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, ειδικό πρόγραμμα για τοξικοεξαρτημένους ύψους 800.000 ευρώ.

◾ Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη σεισμόπληκτη Λέσβο, χρηματοδοτώντας έργα υποδομών ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

◾ Εγκρίναμε έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Μάνδρας, ύφους 15 εκατ. ευρώ.

◾ Εξασφαλίζουμε τη λειτουργία 204 δομών Κοινωνικής Ένταξης (κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ.), μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που εξυπηρετούν περίπου 110.000 συμπολίτες μας.

◾ Αναβαθμίζουμε δεκάδες σχολεία και παιδικές χαρές στους δήμους και κατασκευάζουμε νέους παιδικούς σταθμούς.

Συμπερασματικά, στην Περιφέρεια Αττικής δώσαμε σάρκα και οστά στην Κοινωνική Πολιτική. Δώσαμε ανθρώπινη υπόσταση στους ψυχρούς αριθμούς του προϋπολογισμού.

Για να το πετύχουμε χρειάστηκε να προτείνουμε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και να μην αρκεστούμε στην τυπική νομιμότητα των αρμοδιοτήτων.

Με λίγα λόγια, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2018, εκτός από αναπτυξιακός, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε δύο κρίσιμα επίπεδα: υποδομών και κοινωνικής πολιτικής.

Ενα διπλό στοίχημα για τη νέα χρονιά, ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από σοβαρή, συστηματική, συλλογική δουλειά.

*Κοινωνικός λειτουργός, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet