Χαιρετισμός Ρ. Δούρου σε ημερίδα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Περιφέρεια Αττικής

Χαιρετισμός Ρ. Δούρου σε ημερίδα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, μέσα από τη συντονισμένη συνέργεια των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έδωσε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση έναρξης του έργου «Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω της εφαρμογής ανταποδοτικών συστημάτων» – «Benefit As you Save – BAS», στο πλαίσιο του INTERREG – BalkanMed 2014-2020.

Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2017, με πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο οποίος συμμετέχει ως επικεφαλής (leader) και είναι διάρκειας δύο ετών. Στόχος είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα συστήματα ανακύκλωσης απορριμμάτων σε σημαντικούς αστικούς Δήμους των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Στον χαιρετισμό της, η περιφερειάρχης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «μια σοβαρή πρωτοβουλία που μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλους Δήμους της Αττικής καθώς αφορά την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες της ανακύκλωσης», υπογραμμίζοντας ότι αυτή «συμβαδίζει απόλυτα με τη νέα φιλοσοφία που προωθούμε στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν μοιράζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση ζωής των συμπολιτών μας, αλλά επιχειρεί να βάλει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο μοντέλο του ενιαίου χώρου διάθεσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Να βάλει δηλαδή τέλος στη ντροπή της χωματερής της Φυλής», πρόσθεσε η περιφερειάρχης.

«Όμως, αυτοί οι τίτλοι του τέλους της Φυλής δεν θα γραφτούν ως εκ θαύματος από τη μια μέρα στην άλλη. Οι τίτλοι τέλους της Φυλής γράφονται μόνο μέσα και χάρη σε πρωτοβουλίες σαν και αυτήν εδώ. Πρωτοβουλίες συνέργειας του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων -κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 2003- με τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής», υπογράμμισε η περιφερειάρχης. «Πλέον είναι η σειρά των Δήμων να αναλάβουν εκείνες τις πρωτοβουλίες για τη μείωση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Για να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, για να μην θάβουν οι Δήμοι το 80% των απορριμμάτων, όπως παρατήρησε πέρσι το καλοκαίρι, στη συνάντησή μας ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα. Για να πάψουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες», ανέφερε η ίδια.

Η περιφερειάρχης, αφού σημείωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φορτίο της υλοποίησης και συντονισμού ενός τέτοιου έργου είναι αρκετά βαρύ καθώς και ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί στην ίδια πρόσκληση, ως συντονιστής εταίρος, το έργο SWAN», πρότεινε, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η διαχείριση καθώς και να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και των δυο έργων, την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ΕΔΣΝΑ και Δήμου τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε επιτελικό επίπεδο.

«Μια συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί και σε ένα άλλο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο ο ΕΔΣΝΑ υπέβαλε πρόταση μόλις προχθές σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το University of Huddersfield και τον Δήμο Κορυδαλλού στοχεύοντας μία ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη και με πολλαπλούς αποδέκτες συμμετοχική προσέγγιση. Μια προσέγγιση δηλαδή για την ενδυνάμωση φορέων και πολιτών στο πλαίσιο της διαδρομής για την κυκλική οικονομία», κατέληξε στον χαιρετισμό της η περιφερειάρχης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet