Γ. Σγουρός: Μέγα φιάσκο ο σχεδιασμός Ρ. Δούρου για τα απορρίμματα
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Μέγα φιάσκο ο σχεδιασμός Ρ. Δούρου για τα απορρίμματα

Σε «τέλμα» βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και οι σχετικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις κινδυνεύουν να χαθούν, όπως υποστηρίζει ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Γ. Σγουρός κάνει λόγο για «μέγα φιάσκο» αναφορικά με τον σχεδιασμό της νυν περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τη διαχείριση απορριμμάτων. Παράλληλα, της καταλογίζει, για ακόμη μία φορά, αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της, όπως τονίζεται στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κα Δούρου κατάφερε να φέρει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής στο απόλυτο αδιέξοδο και απέναντί της τους πάντες και τα πάντα.

Έφερε απέναντί της τους Δήμους που ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι δεν έχει προχωρήσει στο παραμικρό ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και επιπρόσθετα επειδή αφαίρεσε αιφνίδια αρμοδιότητες από τον ΕΔΣΝΑ και τις μετέφερε στην Περιφέρεια Αττικής.

Έφερε απέναντί της τους εργαζομένους, που βλέπουν την επέλαση των ιδιωτών, τις συμβάσεις παραχώρησης, τις αναθέσεις να πέφτουν «βροχή», παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Έφερε απέναντί της τις συλλογικότητες και τους τοπικούς φορείς που ενώ πρώτα τη στήριζαν πλέον βλέπουν ότι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και η κατάργηση των εγκαταστάσεων στο Γραμματικό ήταν απροκάλυπτη κοροϊδία.

Το κυριότερο ωστόσο όλων είναι ότι η κα Δούρου και η σημερινή περιφερειακή Αρχή εγκλώβισαν στις ιδεοληπτικές εμμονές και την ανεπάρκειά τους τη διαχείριση των απορριμμάτων των 5 εκατ. πολιτών στην Αττική.

Πλέον κάθε πολίτης στην Αττική αντιλαμβάνεται ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς περιεχόμενο και ο μετεκλογικός της προγραμματισμός ένα μεγαλοπρεπές «φιάσκο».

Πρώτα έχασαν, με την ακύρωση των διαγωνισμών που θα γίνονταν μέσω ΣΔΙΤ (ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας προχωράνε), 200 εκατ. ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Μαζί με τα κονδύλια αυτά, η Αττική έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τώρα κινδυνεύουν να χάσουν αντίστοιχα ποσά από την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, αφού εδώ και δύο χρόνια και με κυβέρνηση που τους κάνει κάθε χατίρι, δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ούτε την απαιτούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ούτε τον νέο ΠΕΣΔΑ, που σημειωτέον θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί η Αττική να απορροφήσει πόρους.

Σπεύδουν άρον άρον να εκπονήσουν -άγνωστο για ποιο λόγο μέσω της Περιφέρειας και όχι του αρμόδιου φορέα του ΕΔΣΝΑ- μελέτες για έργα απροσδιόριστου κόστους και χαρακτηριστικών, που εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, θα γίνουν στις υφιστάμενες χωροθετήσεις (Φυλή, Γραμματικό, Σχιστό) που προέβλεπε ο παλιός ΠΕΣΔΑ, που τον αποκαλούσαν μήτρα σκανδάλων. Τελικά ποιον ΠΕΣΔΑ υλοποιούν και ποιον κοροϊδεύουν;

Και βεβαίως πρόκειται για έργα που, ακόμη κι αν μετά από χρόνια ολοκληρωθούν, δεν θα καλύπτουν ούτε τις μισές ποσότητες από όσες παράγονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ούτε φυσικά τους στόχους για την ανακύκλωση.

Το μόνο λοιπόν «σκάνδαλο» που συμβαίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πολιτική της σημερινής περιφερειακής Αρχής, που θυσίασε την πρόοδο του τόπου και την επίλυση ενός τόσο σοβαρού και πολυδιάστατου προβλήματος στον βωμό του στενού, κομματικού της ακροατηρίου.

Δύο χρόνια μετά και το πισωγύρισμα στη διαχείριση των απορριμμάτων -για το οποίο πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει, προσπαθώντας με κάθε τρόπο πλην όμως μάταια να πείσουμε- είναι γεγονός.

Όπως γεγονός είναι και μάλιστα αδιαμφισβήτητο η διαιώνιση του απαράδεκτου μοντέλου της ντροπής στη Φυλή από την οποία θα συνεχίσει από ότι φαίνεται να εξαρτάται για πολλά χρόνια ακόμη, το απρόσκοπτο της διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.

Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, τους υποβολείς της και τα φερέφωνά της (εξαιρουμένων των περιφερειακών συμβούλων), που με τους πειραματισμούς, την ανεπάρκεια και τις εμμονές τους οδηγούν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια.

Κλείνοντας και μερικά σημεία ως απαντήσεις στα όσα έχουν γραφεί ή ειπωθεί τις τελευταίες μέρες:

1. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην Περιφέρεια ή στους Δήμους της Αττικής ως βαθμούς διοίκησης. Και κακώς η ΚΕΔΕ εγκαλεί την Περιφέρεια Αττικής, γενικώς και αορίστως. Το πρόβλημα είναι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με τους ανερμάτιστους σχεδιασμούς της. Εμείς ως διοίκηση του ΕΔΣΝΑ μέσα σε δύο χρόνια θητείας εξυγιάναμε τον βουτηγμένο στα χρέη φορέα, τον ανασυγκροτήσαμε, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ελληνικής κυβέρνησης, των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως γενικόλογοι αφορισμοί και τσουβαλιάσματα, ούτε βοηθούν, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούσε για δεκαετίες αποκλειστικότητα των Δήμων και της Κεντρικής Διοίκησης, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

2. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας δεν διανοηθήκαμε ποτέ να υποκαταστήσουμε τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ ή να παραμερίσουμε τον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Θυμίζουμε ότι προϊσταμένη αρχή και για τα τέσσερα έργα των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική που θα γίνονταν με τη μορφή των ΣΔΙΤ, αλλά και των έξι έργων για την αποκατάσταση 21 ΧΑΔΑ στην Αττική, προϋπολογισμού σχεδόν μισού δισ. ευρώ ήταν ο ΕΔΣΝΑ.

3. Προσωπικά ήμουν παρών σε όλες τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίες για λόγους διαφάνειας μεταδίδονταν απευθείας από το διαδίκτυο. Στις περισσότερες εξ αυτών παρίσταντο όλα τα μέλη της, και όχι όπως γίνεται σήμερα που για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και για κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, αποφασίζουν τέσσερα μόλις άτομα με την περιφερειάρχη μονίμως απούσα.

4. Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα της σημερινής διοίκησης ότι τάχα δεν προχωρήσαμε ως οφείλαμε στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ δεν ευσταθεί και το ξέρουν πολύ καλά. Και τούτο διότι για να αναθεωρηθεί ο ΠΕΣΔΑ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού πράγμα που μέχρι τη λήξη της θητείας μας δεν είχε λάβει χώρα. Να σταματήσει επομένως αυτό το παραμύθι περί της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

5. Τέλος το ακούσαμε και αυτό, «κύκλοι», λέει, της Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζουν ότι ήταν ο Γ. Σγουρός που επεδίωξε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ να είναι ex officio ο περιφερειάρχης Αττικής πράγμα που δήθεν «πέτυχε» με το άρθρο 211 του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης». Αγνοούν προφανώς ότι ο «Καλλικράτης» ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010, πολύ πριν δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ιδίου έτους και τις ανακηρύξεις των υποψηφιοτήτων. Επίσης, αγνοούν το γεγονός ότι από την εποχή της Νομαρχίας Αθηνών υπήρξα εξ αρχής αντίθετος σε οποιαδήποτε ανάμειξη του Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet