«Υπ. Υγείας & Περιφέρεια να λογοδοτήσουν για το Ελληνικό – “Νταχάου”»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

«Υπ. Υγείας & Περιφέρεια να λογοδοτήσουν για το Ελληνικό – “Νταχάου”»

Με ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κατηγορεί τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας για καθυστερημένα αντανακλαστικά σχετικά με την «υγειονομική βόμβα μεγατόνων» που όπως υποστηρίζει υπάρχει στο Ελληνικό, ενώ αφήνει αιχμές και για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των τροφίμων, αλλά και των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση των προσφύγων.

Ο Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει ως «Νταχάου» το Ελληνικό, προσθέτοντας ότι για την εικόνα που παρουσιάσει «κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ για το θέμα:

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής οφείλουν άμεσα να απαντήσουν για πόσο διάστημα ήταν υποχρεωμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά  στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού να ζουν παρέα με τα βοθρολύματα και να κινδυνεύει η υγεία τους, πριν αποφασίσουν να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τις εγκληματικές ευθύνες τους αποκαλύπτει η έκθεση-καταπέλτης της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το υπόγειο του κτηρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ  έντονη-αφόρητη, λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί τα λύματα διαρρεύσανε στο υπόγειο. Τα παραπάνω  αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων».

Μάλιστα όπως επισημαίνεται από τους επιθεωρητές το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί εδώ και ημέρες, ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος.

Το έγγραφο της  Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που εδώ και μέρες καταγγέλλω δημόσια. 

Επιβεβαιώνει την ύπαρξη στο Ελληνικό μιας υγειονομικής βόμβας μεγατόνων.

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες  μου για τις συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και το κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτά.

 Αποδεικνύει την ανικανότητα των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

Αποδεικνύονται μια “επικοινωνιακή φούσκα” οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι κύριοι αυτοί μέχρι και χθες, ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Εξίσου “φούσκα” αποδεικνύεται και το δήθεν ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής για τους ανθρώπους αυτούς, το οποίο εξαντλήθηκε στην συγκέντρωση “ξηράς τροφής” μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοίρασε η κα Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων.

Για το “Νταχάου” του Ελληνικού κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Αναρωτιέμαι αν οι “αριστερές” συνειδήσεις τους, τους επιτρέπουν να κοιμούνται ήσυχοι.

Η παραίτηση των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου είναι μονόδρομος, ενώ και η κα Δούρου οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αργοπορημένη καθυστέρηση των υπηρεσιών της να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης τέτοιες εικόνες ντροπής.

Οι δύο σελίδες του εγγράφου της  Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής:

Ελληνικό/έγγραφο1Ελληνικό/έγγραφο2

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet