Γ. Σγουρός: Στον δρόμο της διοίκησής μας και ο 2ος προϋπολογισμός Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Στον δρόμο της διοίκησής μας και ο 2ος προϋπολογισμός Δούρου

Η περιφερειακή παράταξη «Αττική», με επικεφαλής τον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ψήφισε για δεύτερη συνεχή χρονιά θετικά επί της αρχής τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, αφού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτός κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους

Ο Προϋπολογισμός του 2016 κατατέθηκε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης, «με “σημαίες” τα έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας που είχαν σχεδιαστεί και ξεκινήσει από τη διοίκηση Σγουρού, όπως είναι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας Παιανίας, η αποκατάσταση του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, η κατασκευή παιδικών σταθμών, τα αθλητικά έργα υποδομών».

Η παράταξη παρ΄ ότι ψήφισε θετικά έθεσε πολλούς «αστερίσκους» που αφορούν:

  • Στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Τα έργα που έχουν ενταχθεί δεν αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου πλάνου. Τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκπονηθεί κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας.
  • Στην υπερδέσμευση πόρων σε βάθος τριετίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν άλλα έργα τα επόμενα χρόνια,
  • Στην απουσία αναπτυξιακών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αφού η πλειονότητα των έργων και μελετών, κινείται στα όρια των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών.

Επισημάνθηκε ακόμη από την παράταξη ότι «παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια πλήθος μελετών χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι υλοποίησης των αντίστοιχων έργων, ενώ από την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προκύπτει τρύπα ύψους 10,6 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να καλύψει η Περιφέρεια από ίδια έσοδα».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός μίλησε για προεκλογική και μετεκλογική διγλωσσία της διοίκησης της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι «ενώ έλεγε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κοτζαμπάσηδες του ποδοσφαίρου και πως δεν θα προχωρήσει το έργο διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό γιατί συνιστά έγκλημα για το περιβάλλον, μια χαρά τα προχωρά και τα δύο».

Ο κ. Σγουρός τόνισε ακόμη ότι «Την εποχή της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης η Περιφέρεια Αττικής παραμένει ένας από τους λιγοστούς φορείς που μπορούν να ασκήσουν σπουδαίο αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο υπέρ των πολιτών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη χρηστή διοίκηση που ασκήσαμε τόσα χρόνια και στο πλεόνασμα των 330 εκατ. ευρώ που με σύνεση δημιουργήσαμε σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ».

Την ίδια στιγμή η παράταξη «Αττική» άσκησε έντονη κριτική στη διοίκηση Δούρου επιρρίπτοντας ευθύνες για αδράνεια και ανεπάρκεια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.

Η χρονιά που πέρασε για την Περιφέρεια Αττικής ήταν, όπως σημείωσε η παράταξη «ως μη γενόμενη», αφού «ακόμη και βασικές εξαγγελίες της διοίκησης της Περιφέρειας, όπως επί παραδείγματι ο εξαπλασιασμός των κοινωνικών δαπανών έμειναν στα χαρτιά. Από τα 13,1 εκατ. ευρώ που ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό, δεν εκταμιεύθηκαν παρά ελάχιστα ποσά, ενώ πολυδιαφημισμένα προγράμματα όπως το Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους κατέληξαν στα αζήτητα.

»Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, το 2015:

»1. Υπήρξε στάση πληρωμών προς τρίτους για χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών, με αποτέλεσμα η απορρόφηση πόρων να είναι η χειρότερη από συστάσεως της αιρετής Περιφέρειας. Μόλις στο 1,99 % είχε φτάσει το τρίτο τρίμηνο του έτους.

»2. Υπήρξαν επίσημες και ανεπίσημες διακοπές εργασιών σε πάρα πολλά μικρά και μεγάλα έργα υποδομών.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμβληματικού έργου των ακαθάρτων Κρωπίας Παιανίας για το οποίο πληρώνουμε ως χώρα πρόστιμα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

»3. Εξαιτίας της στάσης πληρωμών πήγαν πίσω όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Και με δεδομένο ότι 31-12-2015 σταματάνε οι πληρωμές από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 προκύπτει μία απώλεια πόρων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ.

»4. Για να μην μείνουν τα έργα στη μέση και κινδυνεύσουμε με καταλογισμό των χρημάτων θα πρέπει να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης και τα έργα να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα αναπληρωθούν με πόρους από το νέο ΠΕΠ εφόσον βέβαια μπορούν να ενταχθούν, είτε από πόρους του ΠΔΕ ή ακόμη και της Περιφέρειας Αττικής.

»5. Δεσμεύθηκε ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χώρας, με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής του.

»Τέλος και σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας, ο κ. Σγουρός τόνισε πως η συμμόρφωση  με τις οδηγίες της ΚΥΑ είναι πλέον μονόδρομος  και πρότεινε να ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, με τον χαρακτηρισμό “ακατάσχετος”, στον οποίο να κατατεθεί το προβλεπόμενο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet