Τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας τίμησαν Γ. Μπαλάφας & Γ. Καραμέρος
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας τίμησαν Γ. Μπαλάφας & Γ. Καραμέρος

Στη δοξολογία και στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 22 εκτελεσθέντες (21 Έλληνες και ένας Ιταλός αντιφασίστας) στο μπλόκο της Καλογρέζας, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής, παρέστη, σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών,  Γιώργος Καραμέρος όπου και κατέθεσαν στεφάνι.

«Η θυσία των 22 αντιφασιστών αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο μπλόκο της Καλογρέζας από τους ναζί, είναι πάντα επίκαιρη και αποτελεί οδηγό για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γ. Καραμέρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο τιμής για το Μπλόκο της Καλογρέζας
Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γ. Καραμέρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο τιμής για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, κατά την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο της εκτέλεσης, δήλωσε: «Η θυσία των 22 εκτελεσμένων αγωνιστών στο μπλόκο της Καλογρέζας από τους ναζί, μας υπενθυμίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η αντίσταση στη φθορά της συλλογικής μνήμης είναι υποχρέωσή μας».

«Τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πριν 72 χρόνια και καθόρισαν με τη στάση τους, την εξέλιξη και την πορεία μιας σκληρής αναμέτρησης ενάντια στη βαρβαρότητα που οδηγεί ο φασισμός. Η βαρβαρότητα αυτή δεν πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη που δυστυχώς θυμήθηκε στις μέρες μας τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα», ανέφερε ο κ. Καραμέρος. «Η θυσία των εκτελεσθέντων, της Καλογρέζας των ανθρακορυχείων και της προσφυγιάς είναι πάντα στην καρδιά μας και όχι μόνο, κάθε φορά που εκφωνείται το προσκλητήριο των νεκρών ηρώων», τόνισε.

Το Μπλόκο της Καλογρέζας έγινε στις 14 Μαρτίου 1944 και η εκτέλεση μια ημέρα μετά. Συνεργάτες των Γερμανών, περικύκλωσαν την Καλογρέζα και αφού συγκέντρωσαν τον ανδρικό πληθυσμό, διάλεξαν όσους είχαν πληροφορίες ότι ήταν δραστήρια στελέχη της Αντίστασης. Στην Καλογρέζα υπήρχε ισχυρό αντιστασιακό κίνημα και είχαν εκδηλωθεί μεγάλες απεργίες στα λιγνιτωρυχεία, με αποτέλεσμα οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να έχουν στο στόχαστρό τους την περιοχή.

Παρόντες στον τόπο της εκτέλεσης όπου τελέστηκε από τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων ήταν επίσης σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, οι δήμαρχοι Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Ιωνίας καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet