Το Συνέδριο «Εγκέλαδος 2016» χαιρέτισε ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας
Περιφέρεια Αττικής

Το Συνέδριο «Εγκέλαδος 2016» χαιρέτισε ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας

Χαιρετισμό στο 2ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο στην Αντιμετώπιση Καταστροφών από Σεισμό & Άσκηση Σεισμού, με τίτλο «Εγκέλαδος 2016» απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω».

Ο κ. Γ. Μπαλάφας στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου, τόνισε ότι έχει ζήσει και αυτός, ως μικρό παιδί τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού, αναφερόμενος στους σεισμούς της Κεφαλλονιάς το 1953, ένας επιπλέον λόγος, όπως ανέφερε, για να έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην αμεσότητα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«Σκεφτόμουν τις προηγούμενες ημέρες το πως μπορούμε καλύτερα να συμβάλλουμε από τη θέση μας, ως μέρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από σεισμό.

»Σίγουρα εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να γίνουμε “οι κύριοι επί τόπου”, αυτοί δηλαδή οι οποίοι θα σπεύδουν επί τόπου με συνοδεία καμερών για να εκφράσουν την υψηλή συμπαράσταση τους στα θύματα.

»Όμως εμείς ενδιαφερόμαστε σίγουρα να γίνουμε αυτοί που θα βοηθήσουν να υπάρξουν από τώρα λειτουργικές υποδομές οι οποίες θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις από μια φυσική καταστροφή. Ξέρουμε καλά ότι στο κοντινό παρελθόν αδυνάτησαν οι δομές, μειώθηκε το προσωπικό, απαξιώθηκαν τα στελέχη που απαρτίζουν τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, των Πρώτων Βοηθειών, της Μετεωρολογίας και πολλών άλλων. Ξέρουμε καλά ότι κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν ξιφουλκούσαν κατά του, όπως το έλεγαν, “υπερτροφικού-σπάταλου-ακριβού και αναποτελεσματικού κράτους”.

»Μόνο που δεν το έκαναν για να δημιουργήσουν ένα υγιές, αποτελεσματικό και σωστά στελεχωμένο κράτος. Το έκαναν άπλα για να απολύσουν υπαλλήλους και να μειώσουν το κόστος αδιαφορώντας για την καταστροφή των υποδομών και την υπονόμευση της δυνατότητας αυτών των υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε μια φυσική καταστροφή.

»Εμείς λοιπόν θέλουμε το ακριβώς αντίθετο. Να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο τομέα, μια σειρά υπηρεσιών οι οποίες να είναι αποτελεσματικές, να είναι στην υπηρεσία του πολίτη, να είναι σωστά στελεχωμένες και με προσωπικό εκπαιδευμένο και επαρκώς αμειβόμενο. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε στη διάθεση μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχουμε το στόχο μας. Βλέπετε η χώρα μας στην ουσία βρίσκεται σε μια κατάσταση σαν να έχει ήδη υποστεί μια εκτεταμένη φυσική καταστροφή. Η μείωση του ΑΕΠ κατά πάνω από 25%, η ανεργία η οποία έφθασε στο 27% και ευτυχώς τώρα έχει μια μικρή κάμψη, η υποβάθμιση της παραγωγικής υποδομής της χώρας, είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών προηγούμενων χρόνων.

»Στο τέλος της τετραετίας ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, πολύ καλύτερη και με την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.

»Μέχρι τότε έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να σταθούμε δίπλα σας, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να συνεισφέρουμε σε θετικές εξελίξεις».

Το Συνέδριο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, διεξάγεται από σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι» του Δήμου Αιγάλεω.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Τσουκαλάς, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αιγάλεω, της συνδιοργανώτριας εθελοντικής ομάδας κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet