Παιδιά αφήστε τους στις… βάσεις τους – Εσείς κερδίστε τη Γνώση
Πρόσωπα

Παιδιά αφήστε τους στις… βάσεις τους – Εσείς κερδίστε τη Γνώση

Ματιές γεμάτες αγωνία, στομάχια σφιγμένα, δάκτυλα που διατρέχουν ψυχρές αράδες, ψυχές «κρεμασμένες» σε ένα χαρτί από το οποίο περιμένουν το έναυσμα για πανηγύρια ή για γοερά κλάματα. Σε λίγες ημέρες, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, θα γίνουμε μάρτυρες των ίδιων εικόνων, της ίδιας απαράλλακτα απαράδεκτης κατάστασης, που φέρνει στα όρια της ψυχικής αντοχής χιλιάδες εφήβους και στα όρια της οικονομικής εξάντλησης τις οικογένειές τους.

Στην Ελλάδα της… δωρεάν παιδείας, της χώρας που έχει ταυτιστεί με το φιλοσοφικό πνεύμα, ακόμη υποβάλλουμε τα παιδιά μας στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, όπου μέσα σε τρεις ώρες απαιτούμε από 17χρονα και 18χρονα παιδιά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου, επιστημονικώς ελέγξιμου και, πάντως, απωθητικού εξεταστικού συστήματος. Σε χρονιές δε όπως η φετινή, όπου κάποιοι άφθαστοι «εγκέφαλοι» αποφασίζουν να «γονατίσουν» υποψηφίους συγκεκριμένων σχολών, τότε το σύστημα αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

Το άρθρο ενός καθηγητή από την Κεφαλλονιά, με αφορμή τη δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, με το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους μαθητές που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες είναι ενδεικτικό του παρανοϊκού ελληνικού συστήματος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, θα πρέπει τα παιδιά που έδωσαν και φέτος εξετάσεις, ανεξαρτήτως εάν πετύχουν ή όχι, να το διαβάσουν με προσοχή, γιατί κρύβει μεγάλες αλήθειες, ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρει: «Συγγνώμη, λοιπόν, παιδιά… Αλλά, ξέρετε κάτι; Μην το βάζετε κάτω. Η γνώση, η συνέπεια, η αξία δεν κρίνονται μόνο από ένα γραπτό. Όταν έχεις μάθει να δουλεύεις και να αγωνίζεσαι, η ζωή θα στο ανταποδώσει. Ακόμα και στη χώρα αυτή, που μισεί την προσπάθεια, που δεκαετίες τώρα εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω. Βάλτε πείσμα. Ακόμα και με μάτια δακρυσμένα, φιλαράκι, μην ξεχνάς να κοιτάς ψηλά. Και μπροστά».

Είναι αλήθεια ότι οι πρωταγωνιστές των φετινών εξετάσεων, οι μαθητές που διάβασαν, τα έδωσαν όλα και μπήκαν σε αυτή τη ψυχοφθόρα μάχη, θα πρέπει να δουν πέρα από τη «νίκη» ή την «ήττα». Να αισθανθούν τη δύναμη της εμπειρίας που απέκτησαν. Να θυμούνται τη φράση που αποδίδεται στον μεγάλο Νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα: «Δεν χάνω ποτέ. Είτε κερδίζω, είτε μαθαίνω». Ήταν ο ίδιος που είχε πει ότι «η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο», κι αυτό το όπλο δεν πρόκειται να το αφαιρέσει από τους σημερινούς εφήβους που θα το διεκδικήσουν πραγματικά κανένα «απαίδευτο» εκπαιδευτικό σύστημα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet