Το Παλαιστινιακό, οι «διαρροές» και το αινιγματικό χαμόγελο Πατούλη
Πρόσωπα

Το Παλαιστινιακό, οι «διαρροές» και το αινιγματικό χαμόγελο Πατούλη

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 είναι από αυτές που χαρακτηρίζονται διαδικαστικού χαρακτήρα και όντως, τα 64 θέματα της ημερήσιας διάταξης, συν το ένα εκτός ημερησίας, ψηφίστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κάποιο «παρατράγουδο». Ωστόσο, υπήρξε ένα θέμα στο οποίο εκδηλώθηκε διπλή «διαφοροποίηση» στην παράταξη του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, η οποία προκαλεί κάποια αίσθηση.

Το θέμα που προκάλεσε τη διαφοροποίηση ήταν το 56ο της ημερήσιας διάταξης και αφορούσε στη «συμμετοχή ή μη του Δήμου Αμαρουσίου στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Αυτοδιοικητικού Δικτύου Στήριξης του Παλαιστινιακού και του ορισμού εκπροσώπου του Δήμου, με τον αναπληρωτή του». Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο τακτικό της συνέδριο στα Ιωάννινα η ΚΕΔΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Αμαρουσίου, είχε λάβει απόφαση με βάση την οποία ενέκρινε την πρόταση του Αυτοδιοικητικού Δικτύου Στήριξης του Παλαιστινιακού Ζητήματος και ζητούσε:

  • Την αναγνώριση από την Ελληνική Κυβέρνηση ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Την αποκατάσταση των ανθρώπινων και εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
  • Τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  • Την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων.
  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.
  • Τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.
  • Τη δίκαιη και συμφωνημένη λύση στο δράμα των προσφύγων, βάσει του Ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ.
  • Την ειρηνική συνύπαρξη δύο κυρίαρχων, δημοκρατικών κρατών, χωρίς διαχωριστικά τείχη, με καθορισμένα, ασφαλή και αμοιβαία αναγνωρισμένα σύνορα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας.
  • Την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, με την αυτοδιοικητική συνεργασία, που περιλαμβάνει την αδελφοποίηση μεταξύ Δήμων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων και της γενικότερης αλληλοβοήθειας.

Τι πιο λογικό, λοιπόν, η διοίκηση να φέρει το θέμα της συμμετοχής του Δήμου στη σχετική Επιτροπή Πρωτοβουλίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι ενώ το θέμα έδειχνε να… πηγαίνει για ομόφωνη απόφαση, καθώς υπήρχε σχεδόν πλήρης ταύτιση μεταξύ της διοίκησης και της μειοψηφίας, τελικώς η ομοφωνία δεν επετεύχθη, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Δημήτρης Σμυρνής και Θανάσης Βλαχοπιώτης επέλεξαν να δηλώσουν «παρών». Μάλιστα, οι δύο σύμβουλοι δεν προχώρησαν σε κάποια δήλωση που να δικαιολογεί τη διαφοροποίησή τους, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις απορίες για τη στάση που ακολούθησαν, πολύ περισσότερο που αυτό που ψηφιζόταν ήταν ο ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στη σχετική Επιτροπή Πρωτοβουλίας και όχι το ψήφισμα για το Παλαιστινιακό, το οποίο -ούτως ή άλλως- είχε υπερψηφιστεί από όλες τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις στο ετήσιο συνέδριο του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, την ΚΕΔΕ.

Κι όλα αυτά, όταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου κι επικεφαλής της παράταξης που ανήκουν οι δύο σύμβουλοι, είχε, λίγη ώρα πριν, καταστήσει σαφές ότι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χωρούν πολιτικές, νεοφιλελεύθερες ή μη…

Πώς αντέδρασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη διπλή «διαφοροποίηση»; Περιορίστηκε σε ένα αινιγματικό χαμόγελο και ένα βλέμμα προς τους δύο συμβούλους της παράταξής του.

Το τι κρύβουν αυτό το χαμόγελο κι αυτό το βλέμμα το ξέρει μόνο ο ίδιος…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet