Ζυλιέν: Ένας Αφρικανός που είναι άξιος να καλείται Έλληνας…
Πρόσωπα

Ζυλιέν: Ένας Αφρικανός που είναι άξιος να καλείται Έλληνας…

Την είδηση, λίγο πολύ, τη μάθαμε όλοι. Ο 20χρονος Ζυλιέν, ήρθε στην Ελλάδα από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011, έμαθε ελληνικά, δούλεψε σκηρά και πλέον είναι ο πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια.

Πέρα από τα αυτονόητα συγχαρητήρια για τον αγώνα που ήδη έδωσε και τις καλύτερες ευχές μας για τον αγώνα που βρίσκεται μπροστά του, θα θέλαμε να σταθούμε σε μία φράση του σε τηλεοπτικό δίκτυο που μίλησε μαζί του. Όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε από εδώ και πέρα, η απάντησή του ήταν να του δοθεί η ευκαιρία να μπορέσει να προσφέρει κι αυτός κάτι στην Ελλάδα, ως “ευχαριστώ” στη χώρα που τον στήριξε.

Μία αφοπλιστική απάντηση – “ράπισμα” σε όσους επιμένουν να προβάλλουν μόνο την άσχημη πλευρά του μεταναστευτικού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον υποκρυπτόμενο ή μη ρατσισμό τους.

Κι επειδή τα φώτα της επικαιρότητας θα στραφούν άμεσα σε άλλα θέματα και η υπόθεση του Ζυλιέν θα ξεχαστεί, πριν τον εγκαταλείψουμε ας διαλογιστούμε, έστω και για λίγο, πάνω στη φράση του Ισοκράτη, το νόημα της οποίας (επειδή πολύ θόρυβος έγινε και γι΄ αυτό) αποδίδεται ίσως καλύτερα ως “πιο άξιοι να καλούνται Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας παρά όσοι έχουν ελληνική καταγωγή”. Ίσως έτσι καταφέρουμε να του δώσουμε την ευκαιρία που ζητά…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet