Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Video

Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο

Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς και στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες λειτουργούν ως νησίδες αισιοδοξίας. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει κρυφές δυνάμεις, αλλά και τρόπους να προβάλλει τη σύγχρονη εικόνα της παγκοσμίως, αρκεί να τις αξιοποιήσει σωστά…

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες υλοποιείται από το 2016 ανάμεσα στο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα Metropolitan General, το οποίο έχει την έδρα του στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, και την εταιρεία Cerca Trova Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης, προσφέροντας σε φοιτητές από το εξωτερικό προγράμματα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα.

Αν, λοιπόν, βρεθείτε στο Metropolitan General και δείτε να κυκλοφορούν ανάμεσά σας ομάδες νέων ανθρώπων που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ξεναγούνται από Έλληνες γιατρούς σε διάφορους χώρους του νοσοκομείου ή, ακόμη, τους συναντήσετε στο χειρουργείο, να παρακολουθούν κάποια επέμβαση, μην παραξενευτείτε. Πρόκειται για υποψηφίους σπουδαστές ιατρικής, κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίοι παρακολουθούν ένα από τα προγράμματα shadowing…

Πριν καθίσουν στα ιατρικά φοιτητικά έδρανα… περνούν από το Metropolitan General

Τι είναι το πρόγραμμα shadowing; Σε… ελεύθερη μετάφραση είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης ιατρικής πρακτικής το οποίο επιλέγουν νέες και νέοι που σκοπεύουν να ακολουθήσουν αντίστοιχες πανεπιστημιακές σπουδές. Οι πρώτοι 76 υποψήφιοι που το παρακολούθησαν ήρθαν στη χώρα μας το 2016 και αυτή τη στιγμή πολλοί από αυτούς είναι ήδη γιατροί. Συνολικά από το Metropolitan General έχουν περάσει και παρακολουθήσει το σχετικό πρόγραμμα μέχρι σήμερα περίπου 150 σπουδαστές.

Το «Ε» συνάντησε τον CEO της Cerca Trova Dr Γιώργο Κατράνα και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, διευθυντή της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General Βασίλη Παπαπαναγιώτου, από τους οποίους ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Και βέβαια το πρώτο ερώτημά μας αφορούσε στο πώς «γεννήθηκε» η ιδέα να φέρουν νέους από αμερικανικά και καναδικά κολλέγια στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν ιατρικές πρακτικές.

«Η ιδέα ξεκίνησε από συνεργαζόμενα με εμάς αμερικάνικα πανεπιστήμια, τα οποία ζητούν από τους υποψηφίους φοιτητές ιατρικής να αποκτήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για να γνωρίσουν και άλλα συστήματα υγείας. Στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος την ευκαιρία πρακτικής παρακολούθησης σε κάποιο νοσοκομείο. Χώρια που εμείς, στην Ελλάδα, προσφέρουμε και ένα περιβάλλον διακοπών, αλλά και διαφορετικής κουλτούρας, και όχι μόνο ιατρικής, που καθιστούν το πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό» μας πληροφορεί ο κ. Κατράνας.

«Σημειώστε, επίσης, ότι παρ’ όλα τα θρυλούμενα, στην Ελλάδα διαθέτουμε υψηλό επίπεδο ιατρικής, το οποίο καθιστά το συγκεκριμένο πρόγραμμα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό για τους υποψηφίους φοιτητές ιατρικής σε σχέση με αντίστοιχα που μπορούν να βρουν σε χώρες του εξωτερικού» συμπληρώνει από την πλευρά του ο κ. Παπαπαναγιώτου.

Παρακολουθώντας την ιατρική από… μέσα

Τι είναι αυτό που κάνει, όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο ελκυστικό;

«Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δύο σημαντικά στοιχεία» εξηγεί ο κ.  Κατράνας. «Το πρώτο είναι το επίπεδο παρεχόμενης ιατρικής στην Ελλάδα, το οποίο είναι ισάξιο με τα αντίστοιχα περισσότερα αμερικανικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Το δεύτερο είναι ότι εδώ ο γιατρός βρίσκεται διαρκώς κοντά στον ασκούμενο. Θα τον συνοδεύσει στους διάφορους ιατρικούς χώρους, θα του εξηγεί διαρκώς για τις διαδικασίες, θα τον ετοιμάσει και θα τον βάλει στο χειρουργείο, δίπλα στον γιατρό ο οποίος θα πραγματοποιήσει την επέμβαση. Στη χώρα του το πολύ-πολύ να παρακολουθούσε μια χειρουργική επέμβαση πίσω από κάποιο τζάμι ή μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή…».

«Και το γεγονός ότι όλα αυτά τα πραγματοποιεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο όπως το Metropolitan General, όπου το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι εφάμιλλο με εκείνο των περισσοτέρων νοσοκομειακών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και του Καναδά, καθιστά το πρόγραμμά μας ιδιαίτερα ελκυστικό στους Αμερικανούς υποψήφιους φοιτητές ιατρικής» προσθέτει ο κ. Παπαναγιώτου, βάζοντας όμως ακόμη μία παράμετρο: 

«Κάτι ακόμη σημαντικό για τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, είναι ότι προσφέρουμε στον υποψήφιο φοιτητή ιατρικής την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα ιατρικής και ιατρικού συστήματος. Γεγονός που διευρύνει την αντίληψή του σε σχέση με τα συστήματα υγείας τόσο στον Καναδά, όπου λειτουργεί κυρίως το δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και στις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί ο άλλος πόλος, το απόλυτα ιδιωτικό. Μάλιστα, αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για πανεπιστήμια άλλων κρατών, απ’ όπου αρχίζει να υπάρχει μία αυξανόμενη ζήτηση για το πρόγραμμά μας».

17 ειδικότητες σε ένα ευέλικτο πρόγραμμα παρακολούθησης 

Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, οι σπουδαστές που ακολουθούν το εν λόγω πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με 17 ειδικότητες, οι οποίες αφορούν σε κλινικές, χειρουργεία και διαγνωστικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα διαρκεί από 2 έως 24 εβδομάδες, με τους περισσότερους υποψήφιους φοιτητές να επιλέγουν τις 4 εβδομάδες παραμονής στη χώρα μας, στη διάρκεια των οποίων μπορούν να έχουν έως και 40 ώρες παρακολούθησης την εβδομάδα. Βέβαια, κάποιοι δεν αρκούνται σε αυτό και μπορούν να επιλέξουν να αφιερώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση κάποιων ιατρικών εργασιών.

«Είναι σημαντική ευκαιρία για έναν υποψήφιο φοιτητή να έχει τη δυνατότητα στα πρώτα στάδια της καριέρας του να δει από κοντά τι σημαίνει νοσοκομείο, τι περιλαμβάνει η κάθε ειδικότητα, να το δει στην πράξη, και μετέπειτα να ακολουθήσει και την ακαδημαϊκή πορεία που του ταιριάζει» τονίζει χαρακτηριστικά ο CEO της Cerca Trova.

Όσο για τη φιλοσοφία του προγράμματος, ο επιστημονικός υπεύθυνός του εξηγεί: «Ουσιαστικά προσπαθούμε να δομήσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να περιλαμβάνει ενδεικτικά όλες τις ιατρικές δραστηριότητες του νοσοκομείου και ταυτoχρόνως να διαθέτει ευελιξία, ώστε να προσφέρουμε στους υποψηφίους φοιτητές τα πιο σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα στο Metropolitan General. Για παράδειγμα, μια σημαντική επέμβαση ή ένα ενδιαφέρον ιατρικό περιστατικό δεν πρόκειται ποτέ να απουσιάσει από το πρόγραμμα παρακολούθησης των σπουδαστών μας.

Πάντα όμως δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη σφαιρική παρακολούθηση των όσων γίνονται σε ένα νοσοκομείο. Ξέρετε, πολλές φορές τα παιδιά θέλουν συγκεκριμένα… φανταχτερά πράγματα, αλλά θεωρούμε πολύ σημαντικό για την εκπαίδευσή τους να δουν όλη τη διαδικασία σε πραγματικές συνθήκες και να συνειδητοποιήσουν ότι ένα νοσοκομείο στηρίζεται και σε πράγματα που δεν φαίνονται ή δεν είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως στα «υπόγειά» του, τα εργαστήρια. Τέλος, είναι σημαντικό ότι οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν πάντα δίπλα τους ανθρώπους που μιλούν αγγλικά, και είναι έτοιμοι να τους εξηγήσουν το οτιδήποτε και να τους παράσχουν κάθε χρήσιμη πληροφορία».

Ένα ακόμη ερώτημα που προέκυψε από τη συζήτηση για το εν λόγω πρόγραμμα επισκέψεων είναι τι προβλήματα πιθανώς δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στην έλευση και παραμονή των υποψηφίων φοιτητών στη χώρα μας.

«Από τη στιγμή που ο υποψήφιος φοιτητής προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” τον παραλαμβάνουμε με δικό μας οδηγό και τον φέρνουμε στο νοσοκομείο, όπου θα πραγματοποιήσει PCR test,  βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης» μας απαντά ο κ. Κατράνας, ενώ ο κ. Παπαναγιώτου συμπληρώνει: «Έχει ενδιαφέρον ότι στην Covid περίοδο που ζούμε καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα  να φέρνουμε με μεγάλη ασφάλεια υποψήφιους φοιτητές, υποβάλλοντάς τους σε τακτικά τεστ εντός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι σήμερα».

Οι κ.κ. Βασίλης Παπαπαναγιώτου και Γιώργος Κατράνας.

Οι καλύτεροι «πρεσβευτές» στο εξωτερικό

Τι αποκομίζουν όμως οι νέες και οι νέοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα στο Metropolitan General και με ποιες εντυπώσεις φεύγουν για τις χώρες τους;

«Φεύγουν με εντελώς διαφορετικές εντυπώσεις από αυτές με τις οποίες επισκέφθηκαν τη χώρα μας» σημειώνει ο CEO της Cerca Trova και προσθέτει:  «Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είναι μεταξύ 19 και 24 ετών. Αν και προέρχονται από εύπορες οικογένειες, τα περισσότερα δεν έχουν ταξιδέψει πριν στο εξωτερικό. Αλλά και εκείνα που έχουν επισκεφθεί άλλες χώρες δεν είχαν την ευκαιρία να έρθουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαφή με έναν άλλον πολιτισμό, όπως συμβαίνει μέσω του προγράμματός μας.

Εδώ οι συγκεκριμένοι νέοι έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν παρά πολύ γρήγορα τους ορίζοντές τους, αρχίζουν να συμμετέχουν στον ελληνικό τρόπο ζωής, και φεύγουν με τόσο καλές εντυπώσεις, ώστε οι περισσότεροι με κάποιον τρόπο θα επιστρέψουν, κυρίως ως τουρίστες και σίγουρα θα διαφημίσουν το πρόγραμμα σε φίλους τους και άλλους υποψηφίους».

«Και όχι μόνο αυτό», παρεμβαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, συμπληρώνοντας: «Εκείνο που συμβαίνει συχνά είναι ότι έρχονται στην Ελλάδα με μία εντύπωση ενός υποδεέστερου επιστημονικά, αλλά και από άποψη δομών, κράτους. Μπαίνουν, λοιπόν, σε ένα νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί με εξαιρετικό τρόπο, ικανοποιώντας τα υψηλότερα πρότυπα των νοσοκομείων των χωρών τους, και εκεί έρχονται σε επαφή με μία ιατρική που είναι και πλήρης και γρήγορη. Γιατί τα νοσοκομεία και οι γιατροί μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις πολύ καλές νοσηλευτικές μονάδες και τους συναδέλφους του εξωτερικού.

Θα σας αναφέρω το παράδειγμα μιας Καναδής που ήθελε να δει εάν η ιατρική μας είναι συγκρίσιμη με την ιατρική της χώρας της και τελικώς το αποτέλεσμα της μελέτης της εστιάστηκε στο πόσο πιο γρήγορα μπορούμε εμείς στο  Metropolitan General να έχουμε πρόσβαση στην τελευταία εξέλιξη της ιατρικής,  και πόσο πιο αργά συμβαίνει αυτό στον Καναδά, λόγω εγγενών προβλημάτων του συστήματος. Είναι πράγματι εντυπωσιακό να βλέπουμε αρκετές φορές την έκπληξή τους όταν διαπιστώνουν ότι πολλά πράγματα που θεωρούν ως αιχμή της σύγχρονης ιατρικής είναι ήδη εδώ…

Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα σύνδεσης μεταξύ των μελλοντικών γιατρών με το νοσοκομείο, αλλά ταυτοχρόνως προάγουν και τις διεθνείς σχέσεις του Metropolitan General. Είναι αλήθεια ότι αυτοί οι υποψήφιοι φοιτητές αποτελούν τους καλύτερους “πρεσβευτές” της χώρας μας στο εξωτερικό, με βάση και αυτά που έχουν δηλώσει και έχουν γράψει κατά καιρούς όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμά μας».

Μάλιστα, όπως μας είπαν οι συνομιλητές μας, οι σχέσεις με τους νέους που επισκέπτονται τη χώρα μας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεχίζονται μετά την αναχώρησή τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και social media, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκουν αφορμές για να επισκεφθούν εκ νέου τη χώρα μας, κυρίως για διακοπές, αλλά και για να βρεθούν και πάλι με τους γιατρούς το νοσοκομείου και τους υπεύθυνους του προγράμματος που παρακολούθησαν.

Όμως οφέλη δεν αποκομίζουν μόνο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αλλά και εκείνοι που το υλοποιούν…

«Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ όμορφο να έχεις επαφή με νέους ανθρώπους. Είναι ανανεωτικό για κάθε επαγγελματική ειδικότητα, πόσο μάλλον για τους γιατρούς» ομολογεί ο κ. Παπαπαναγιώτου και προσθέτει:

«Το επίσης ενδιαφέρον είναι να συναντάς ανθρώπους από πολύ μακρινά μέρη, με πολύ διαφορετικά συστήματα υγείας, και με πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Είναι ωραία αίσθηση να τους εισαγάγεις και στη δική σου ιατρική κουλτούρα -εδώ σου βγαίνει λίγο και το ένστικτο του δασκάλου- αλλά και στην κουλτούρα και στη φύση της πατρίδας σου. Γιατί οι νέοι οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας αποκτούν μια διαφορετική, πιο εσωτερική ματιά για τη χώρα μας. Δεν είναι η κλασική τουριστική αντίληψη που έχεις όταν επισκέπτεσαι έναν τόπο, ως μέλος κάποιου γκρουπ. Εδώ οι επαφές είναι πιο προσωπικές, αποκτάς κουλτούρα ταξιδιώτη, όχι τουρίστα.

Ε, όλα αυτά, σε κάνουν να νιώθεις και κάπως υπερήφανος. Είναι η ικανοποίηση που νιώθεις ότι κάποιοι επέλεξαν τη χώρα σου, το νοσοκομείο σου, εσένα, για να έρθουν σε επαφή με την ιατρική. Σε εμπιστεύονται και μετά γυρνούν στους τόπους τους με πάρα πολύ καλές εντυπώσεις από τις εμπειρίες που βίωσαν».

«Ναι, αυτή η τελευταία παρατήρηση είναι πολύ σημαντική» συμπληρώνει ο κ. Κατράνας. «Είναι ευχάριστο να βλέπεις κάποιον να έρχεται με κάποιες παρωπίδες, λόγω έλλειψης γνώσης για τη χώρα σου, και να φεύγει εντελώς αλλαγμένος, να έχει ευχαριστηθεί την εμπειρία του, κάνοντάς σε να νιώθεις κι εσύ ότι έκανες κάτι, κάπου πρόσφερες. Τον άλλαξες θετικά».

Metropolitan General 

Το Metropolitan General είναι μέλος του Hellenic HealthCare Group, του μεγαλύτερου Ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα υπερσύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και υπεύθυνα οποιοδήποτε περιστατικό σε επίπεδο διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας.

Συνεργάζεται με έμπειρους και διεθνώς αναγνωρισμένους ιατρούς, ενώ στελεχώνεται από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με ενδιαφέρον για την υγεία σας.

Το Metropolitan General διαθέτει:

  • 226 κλίνες σε χώρους υψηλής ξενοδοχειακής υποδοµής.
  • Μια από τις πιο σύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δυναμικότητας 10 κλινών, για την αντιμετώπιση των περιστατικών σε υψηλές συνθήκες ασφαλείας.
  • 12 πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες και αίθουσα σηπτικού χειρουργείου.
  • Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
  • Εξωτερικά Ιατρεία όλων των ειδικοτήτων.
  • Εξειδικευμένα Τμήματα και Ειδικές Μονάδες για πιο αποτελεσματική φροντίδα.
  • Διαγνωστικά και Απεικονιστικά Εργαστήρια, όπου πραγματοποιούνται όλες οι σύγχρονες και οι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
  • Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Cerca Trova Ltd

Η Cerca Trova Ltd δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης προσφέροντας σε φοιτητές από το εξωτερικό  προγράμματα πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα στους τομείς της Υγείας (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική και Κτηνιατρική), Θετικών Επιστημών (Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία και Προγραμματισμός) και Περιβάλλοντος (Προστασία της άγριας ζωής).

Η εταιρεία συμμετέχει και σε προγράμματα Erasmus σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες από όλη την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet