Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
Διατροφή

Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

Είναι μάλλον η χειρότερη διατροφική συνήθεια: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν κανονικό πρωινό. Πολλές και σημαντικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι παρενέργειες από ένα ελλιπές ή… καθόλου πρωινό είναι πολλές: αδύναμη μνήμη και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, επιβαρυμένη ψυχική διάθεση και μειωμένες επιδόσεις στις δραστηριότητές μας, επιβάρυνση της υγείας της καρδιάς μας, αυξημένο σωματικό βάρος.

Εκτός, όμως, από το ότι αποφεύγουμε τις επιπτώσεις αυτές, τι πραγματικά κερδίζουμε από ένα πλούσιο, ισορροπημένο σε τροφές και υγιεινό πρωινό;

  • Κατ’ αρχάς, το φαγητό νωρίς το πρωί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τον διατηρεί ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη, ιδίως στις γυναίκες.
  • Προλαμβάνουμε τις καρδιοπάθειες. Το πρωινό γεύμα συσχετίζεται με χαμηλότερη επίπτωση καρδιακής νόσου σε άνδρες μεταξύ των ηλικιών 45 και 82. Ακόμα, η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με την υπέρταση, με αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Η κατανάλωση πρωινού είναι πιθανό να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με τη μνήμη και την απόδοσή μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
  •  Άτομα που τρώνε καθημερινά πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον, λαμβάνουμε τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα, και μειώνεται η όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας αποτρέποντας έτσι την κατανάλωση πρόχειρων (και συνήθως ανθυγιεινών) τροφών.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει, όμως, ένα πλήρες, ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό;

  • Ψωμί, φρυγανιές, φρούτα, χυμό (για τους υδατάνθρακες). Καλό είναι να αποφεύγουμε τις ιδιαίτερα επεξεργασμένες τροφές (τυποποιημένα ψωμιά για παράδειγμα) ή όσες έχουν πολλή ζάχαρη (μπισκότα κ.λπ.).
  • Αβγό, γάλα, ξηροί καρποί (για την πρωτεΐνη). Οι τροφές αυτές, μάλιστα, βοηθούν στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε κιλά.
  • Ελαιόλαδο, βούτυρο, αβοκάντο (για τα λιπαρά στοιχεία). Οι τροφές αυτές περιέχουν τα (καλά) μονοακόρεστα λίπη, εν αντιθέσει με τα αλλαντικά και το τυρί, που περιέχουν κορεσμένα λίπη.
  • Λαχανικά, φρούτα, δημητριακή ολικής άλεσης (για τις φυτικές ίνες). Για να δουλεύει σωστά το… αντεράκι μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet