Απ. Κοιμήσης: Αυτή η κυβέρνηση πάσχει από αλλεργία στην Αυτοδιοίκηση
Αυτοδιοίκηση

Απ. Κοιμήσης: Αυτή η κυβέρνηση πάσχει από αλλεργία στην Αυτοδιοίκηση

Από «αλλεργία στην Αυτοδιοίκηση» πάσχει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κοιμήσης κάνει λόγο για προωθούμενες από πλευράς κυβέρνησης ρυθμίσεων «μονομερούς παρεμβατισμού και κεντρικού ελέγχου», όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Αυτή η κυβέρνηση νοσεί από βαριά αντιαυτοδιοικητική αλλεργία

Εν μέσω εύηχων εξαγγελιών περί Αποκέντρωσης και ενώ προαναγγέλλεται άμεση περάτωση του, κατά φαντασίαν, πλέον οργανωμένου και φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος (από το οποίο δις κατηγορηθήκαμε ότι ακατανόητα και άστοχα απέχουμε), η Αυτοδιοίκηση και ιδίως οι Δήμοι, εξελίσσονται σε πεδίο βολής των πλέον ακατάληπτων κρατικών ορέξεων.

Ακόμη και αυτές τις μέρες, σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων συνεχίζουν να στήνουν κομμάτι-κομμάτι ένα επικίνδυνο παζλ μονομερούς παρεμβατισμού και κεντρικού ελέγχου.

1. Στο ν/σ του υπουργείου Οικονομίας περί υπαίθριου εμπορίου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ταχεία δημόσια διαβούλευση, οι αρμοδιότητες και τα έσοδα της Τ.Α. Αντιμετωπίζονται ως πιόνια παιχνιδιού, με τα οποία η κυβέρνηση παίζει μετακινώντας τα προς διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα με τις ορέξεις της.

  • Πώς προέκυψε ότι το ύψος του ημερήσιου τέλους λαϊκών σε όλη τη χώρα θα αποφασίζεται από τον Β΄ βαθμό και όχι από τους Δήμους;
  • Πώς τεκμηριώνεται ο επιμερισμός του τέλους μεταξύ Περιφερειών-Δήμων, αγνοώντας πλήρως την απόφαση της ΚΕΔΕ;
  • Γιατί η ίδρυση-κατάργηση λαϊκής αγοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα θα αποφασίζεται από τα Περιφερειακά Συμβούλια και όχι από τα Δημοτικά;
  • Πού συνταγματικά μπορεί να φθάσει η διά νόμου επιμέτρηση μορίων και κριτηρίων στην άσκηση αυτοδιοικητικών αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων και αποφάσεων;

2. Στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται στη Βουλή, η κυβέρνηση –με τη διαδικασία του κατεπείγοντος– παίρνει πίσω αυτοδιοικητική αρμποδιότητα. Καταργεί αρμοδιότητα των Περιφερειών που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και συγκεκριμένα την περ.7 της παρ.Η του αρ.186 του ν.3852/2010 για την έγκριση των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τη μεταφέρουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα στο υπουργείο Παιδείας. Προφανώς γιατί θεωρούν ότι έχουν λύσει όλα τα κρίσιμα θέματα της παιδείας και τώρα πρέπει να οργανώνουν και τις σχολικές εκδρομές….

Τα προαναφερόμενα είναι μόνον κάποια παραδείγματα κυβερνητικών συμπτωμάτων παρεμβατισμού και καιροσκοπισμού στις πλάτες της Τ.Α., που ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα διαρκώς στηλιτεύουμε, γιατί σύμφωνα με τη διοικητική επιστήμη και την κοινή ευρωπαϊκή λογική είναι πράγματι πρωτοφανή και παντελώς ανεξήγητα. Όπως πράξαμε για:

  • Τις μεθοδεύσεις υφαρπαγής της αυτοδιοικητικής αρμοδιότητας περί αιγιαλού.
  • Τον ν. 4440/2016, με το νέο σύστημα κινητικότητας, τη συγκεντρωτική Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, την απόλυτη αδιαφορία για την επιβίωση των Δήμων-φορέων προέλευσης.
  • Τον ν. 4445/2016 που υποβαθμίζει τον Α΄ βαθμό Τ.Α. στο νέο σχήμα Εθνικού Μηχανισμού πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής. Τον συνεχή καταιγισμό τροπολογιών κοινωνικών αρμοδιοτήτων προς κεντρική πολιτική εκμετάλλευση των προσδοκιών φτωχοποιημένων συμπολιτών μας. Συνεχώς με μετακύλιση διαχειριστικών ευθυνών στον Δήμο–υπηρέτη-εκτελεστή των ανοργάνωτων και φαντασιωσικών κυβερνητικών επιταγών.
  • Τον ν. 4442/2016 με τη διαλυτική κυβερνητική παρέμβαση στην αδειοδότηση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Τη νομοθετική παρέμβαση περί πολεοδομικού σχεδιασμού, με το υπερ-συγκεντρωτικό Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και τα κρατικά παρακλάδια του ανά την Ελλάδα.

Τα παραδείγματα ενδεικτικά. Όλα συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. Πάσχουν από αλλεργία στην Αποκέντρωση.  Με μόνο τους στόχο την ενίσχυση και περιχαράκωση του νεοσυγκεντρωτισμού, που τον χρυσοπληρώνουν από το υστέρημα των πολιτών, κινούνται με ταχύτητα σε κατεύθυνση αντίθετη της Τοπικής Δημοκρατίας, ανατρέποντας στον δρόμο τους αυτοδιοικητικά θεσμικά κεκτημένα.

Ως Αυτοδιοίκηση οφείλουμε, θεσμικά με σχέδιο, τεκμηρίωση, επιχειρήματα και δράσεις, να στηρίζουμε την πατρίδα μας και την κοινωνία, αποτελώντας το ανάχωμα στο καταστροφικό αυτό καραβάνι, έως ότου χαθεί στην έρημο της ανυπόστατης πολιτικής και της ιστορίας.

Για το Αυτοδιοικητικό Κίνημα

Απόστολος Κοιμήσης

Δήμαρχος Αμφιλοχίας, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet