Αυλαία στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ με πολλές συμμετοχές
Αυτοδιοίκηση

Αυλαία στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ με πολλές συμμετοχές

Με την ανακοίνωση των νικητών ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Ιουλίου 2018, σε μια πανηγυρική εκδήλωση στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας που οργάνωσε η ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο χαρακτήρισε ως «πρωτόγνωρη τη συμμετοχή όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», και υπογράμμισε:

«Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργανώνει η ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στον διαγωνισμό και έναν – έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας».

Ο κ. Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Γ. Τσιάμη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Μαραθωνίου Καινοτομίας της ΚΕΔΕ, τα μέλη της ομάδας Crowdpolicy, τους εθελοντές και όλους όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία μια τέτοια εκδήλωση.

Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 77 από τις 128 ομάδες που ξεκίνησαν και παρουσίασαν τις εφαρμογές τους χθες Κυριακή από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ σε τετράλεπτα pitches. Οι εφαρμογές περιελάμβαναν μεγάλη θεματολογία για τις έξυπνες πόλεις, όπως τουριστικούς οδηγούς, chatbot, διαχείριση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετοχική δημοκρατία κ.ά.

Η κριτική επιτροπή στην πλειοψηφία των μελών της παρακολούθησε όλες τις παρουσιάσεις και βαθμολόγησε με ψηφιακή εφαρμογή. Παράλληλα ήταν διαθέσιμη βαθμολογία από το κοινό η οποία λήφθηκε υπόψη από τα μέλη της επιτροπής κατά τη διάρκεια της τελικής αξιολόγησης.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή βράβευσης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Επικοινωνιών και Ενημέρωσης θα συνεργαστεί στενά με την ΚΕΔΕ προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τις καινοτόμες ιδέες που διακρίθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον στόχο της δημιουργίας σταθερών δομών σε περιφερειακό επίπεδο που θα βοηθούν τους νέους στην υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών και θα παρέχονται διεθνείς πιστοποιήσεις. Στην τελετή βράβευσης ήταν παρών και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου είχε ανακοινώσει ότι το Ταμείο θα συμβάλει έμπρακτα στην υποστήριξη των ομάδων που διακρίθηκαν.

Οι νικητές

Από τις 77 ομάδες διακρίθηκαν και βραβευτήκαν έξι ομάδες, ενώ κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου υπήρξαν συνέργιες και συμπτύξεις ομάδων οι προτάσεις των οποίων είχαν σχετικό αντικείμενο. Ακολουθούν οι ομάδες που διακρίθηκαν και τα βραβεία που έλαβαν.

  • 1ο χρηματικό βραβείο, 10.000 ευρώ, στην ομάδα No Code Scheduled με εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα πολίτη με βάση την τεχνολογία blockchain (self sovereign identity). Τα μέλη της ομάδας αποτελούνται από μαθητές Λυκείου 17 ετών.
  • 2ο χρηματικό βραβείο, 6.000 ευρώ, στην ομάδα Evolve με εφαρμογή για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια με τεχνητή νοημοσύνη.
  • 3ο χρηματικό βραβείο, 4.000 ευρώ, στην ομάδα The Place με εφαρμογή για διαλογή στην πηγή και διαχείριση απορριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη.
  • 4ο βραβείο, ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας Mi-IDEA της CISCO στο Manchester στην Αγγλία, στην ομάδα Dogs΄ Voice με εφαρμογή για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.
  • 5ο βραβείο, ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας της IBM Watson IOT HQ στο Μόναχο στην ομάδα Illumimatrix, για την εφαρμογή τους διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής.
  • 6ο χρηματικό βραβείο, 2.000 ευρώ, το οποίο προτάθηκε ως πρόσθετο βραβείο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γεώργιο Πατούλη, στην ομάδα 3F FUED FOR FUEL για το μηχανάκι που κινείται με βιοκαύσιμα και με τσικουδιά.

Επιπλέον η κ. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε την επιλογή ομάδων από τις συμμετέχουσες προκειμένου να υποστηριχθούν από τον επιχειρηματικό επιταχυντή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιλογή θα γίνει με βάση τη θεματολογία των ομάδων και την αξιολόγηση και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Βραβεία μαθητικού διαγωνισμού

Τα βραβεία του Μαθητικού Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν χθες, Κυριακή 1η Ιουλίου, σε ειδική τελετή βράβευσης. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 35 ομάδες μαθητών που προκρίθηκαν από τις 80 περίπου προτάσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους το Σάββατο 30 Ιουνίου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Τα βραβεία ήταν συνολικής αξίας 6.500 ευρώ. Διακρίθηκαν οι ακόλουθες ομάδες:

ΣΧΟΛΕΙΟ
1ο Πειραματικό Λύκειο «Μανόλης Ανδρόνικος» Α Λυκείου Ομάδα Thess-πέσιες Βραχιόλι για εισιτήριο επιβίβασης λεωφορείων
1ο Πειραματικό ΓΕΛ Α Λυκείου Ομάδα Οι Θεσσαλονικιές Νοηματική γλώσσα σε κείμενο
2o Γυμνάσιο Μοσχάτου Α Γυμνασίου Ομάδα ecosquad Smart Can / Αισθητήρας κάδου
5ο ΓΕΛ Ηραλειου Κρητης Β Λυκείου Ομάδα System Overload Ρομποτικό μάζεμα σκουπιδιών
Γενικό Λύκειο Αγιάς Β Λυκείου Ομάδα Gold citizen Αποτσίγαρα
4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Α Λυκείου Ομάδα Cypher Group Συλλογή ντομάτας με μία κίνηση
Γυμνάσιο Κω Α Γυμνασίου Ομάδα Οι τρεις φίλοι Ανακύκλωση – Εκπαίδευση
Γυμνάσιο Ζηπαρίου Γ Γυμνασίου Ομάδα Aισθητήρας για το επίπεδο της ηχορύπανσης στις πόλεις. Αισθητήρας για το επίπεδο ηχορύπανσης της πόλης
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής
  • Γεώργιος E. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ, πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης
  • Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Εθνική Τράπεζα
  • Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων
  • Στέλιος Ράλλης, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής
  • Στέφανος Γκριτζάλης, πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου – καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
  • Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής
  • Λυκούργος Αντωνόπουλος, ICT Director OTE Group – COSMOTE
  • Χαράλαμπος Κοντοές, Research director in the Institute for Astronomy and Astrophysics Space Applications and Remote Sensing of the National Observatory of Athens (NOA/IAASARS)
  • Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας
  • Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
  • Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, δήμαρχος Βέροιας
  • Δημήτρης Καρναβός, δήμαρχος Καλλιθέας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet