Βλάσσης Σιώμος: Η πολιτική προστασία στη χώρα μας χρειάζεται ολικό επανασχεδιασμό
Αυτοδιοίκηση

Βλάσσης Σιώμος: Η πολιτική προστασία στη χώρα μας χρειάζεται ολικό επανασχεδιασμό

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα τη διαμόρφωση ενός νέου αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, που διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν ο ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, καθώς και οι προτάσεις της Ένωσης για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας που θα υπηρετεί τον πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια, με αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελεσματική πολιτική προστασία χωρίς αποκεντρωμένη λειτουργία, αλλά και χωρίς τον ενεργό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, δεν υφίσταται.

Παραβρέθηκαν δήμαρχοι και αιρετοί από όλη την Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου, ο β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά, Γ. Καραγιάννης και ο πρόεδρος της  Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γ. Ψαθάς.

Συμμετείχαν επίσης με εισηγήσεις τους ο πρώην διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κοκολάκης και η επίκουρη καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Ρόδη.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, μετά το πέρας της εκδήλωσης, δήλωσε:

«Ήταν μία πολύ σημαντική εκδήλωση, με εμπεριστατωμένες και χρήσιμες εισηγήσεις στη βάση του γεγονότος ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί τον ρόλο που της αναλογεί σε ένα νέο αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας.  Η πρόσφατη τραγωδία απέδειξε αυτό που έχουμε τονίσει και σε άλλη ευκαιρία, ότι η πολιτική προστασία στη χώρα μας χρειάζεται ολικό επανασχεδιασμό, προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο και αποκεντρωμένο μηχανισμό, με επίκεντρο την προστασία πρωτίστως της ζωής των πολιτών και δευτερευόντως των περιουσιών τους.

»Στον νέο αυτό σχεδιασμό απαιτείται η αξιοποίηση της επιστημονικής και ερευνητικής γνώσης, ο σαφής καθορισμός του επιτελικού ρόλου και της αυτόνομης λειτουργίας των νέων δομών που θα δημιουργηθούν, καθώς και η αναγκαιότητα για ύπαρξη μίας και μόνης αρχής που θα φέρει την ευθύνη όλου του συντονισμού και διαβίβασης εντολών.

»Παράλληλα χρειαζόμαστε αποκεντρωμένη οργάνωση και λειτουργία με σαφή ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, μέσα από σαφή επιχειρησιακό σχεδιασμό και μέσα από τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση αιρετών και εθελοντών για κάθε μορφής φυσικής ή άλλης καταστροφής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet