Άμεσα οι πόροι στους δήμους για αποζημίωση των πλημμυροπαθών
Αυτοδιοίκηση

Άμεσα οι πόροι στους δήμους για αποζημίωση των πλημμυροπαθών

Τη διαβεβαίωση ότι η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημα των Δήμων προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, έδωσε ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως έγινε γνωστό από τους εκπροσώπους των Δήμων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά τη σφοδρή καταιγίδα της Παρασκευής στην Αττική, μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών καθώς και την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν σε κατοικίες και οικοσκευές.

Ο κ. Β. Κεγκέρογλου υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης όλων των διαδικασιών και προϋποθέσεων προκειμένου άμεσα και με πλήρη διαφάνεια να αποκατασταθούν οι πραγματικά ζημιωθέντες. Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία τόσο με τα συναρμόδια υπουργεία όσο και με την Περιφέρεια και τους Δήμους που επλήγησαν μπορεί να φέρει το καλύτερο για τους πολίτες αποτέλεσμα.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας επισημαίνει ότι όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ Π2α/οικ. 2673/29-08-2001 (ΦΕΚ1185/Β΄/2001), έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και αντιμετώπισης έκτακτων κοινωνικών αναγκών όσον αφορά:

Α) Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, ύψους 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.

Διαδικασία αποζημίωσης
  1. Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
  2. Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
  3. Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  4. Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Β) Οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ με κριτήρια:

  • Αριθμός μελών οικογένειας.
  • Βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών).
  • Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.).

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Διαδικασία αποζημίωσης
  1. Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στον δήμο.
  2. Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο δήμος.
  3. Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
  4. Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet