«ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ»: Δώστε αίμα. Δώστε τώρα. Δίνετε συχνά!
Αυτοδιοίκηση

«ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ»: Δώστε αίμα. Δώστε τώρα. Δίνετε συχνά!

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από τον χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Η φετινή εορταστική καμπάνια επικεντρώνεται στην αιμοδοσία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η φυσική ανθρώπινη αντίδραση είναι «Τι μπορώ να κάνω; Πώς μπορώ να βοηθήσω;».

Το μήνυμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας «ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ» είναι: «Τι μπορείτε να κάνετε; Δώστε αίμα. Δώστε τώρα. Δίνετε συχνά!».

Η εκστρατεία υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει κάθε άτομο βοηθώντας άλλους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δίνοντας το πολύτιμο δώρο του αίματος. Επικεντρώνεται επίσης στο γεγονός ότι είναι σημαντικό να δίνουμε αίμα τακτικά, έτσι ώστε να υπάρχουν διαρκώς επαρκή αποθέματα αίματος πριν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Οι στόχοι της φετινής εκστρατείας είναι οι εξής:

  • Να ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους να δίνουν αίμα, ώστε να ενισχύσουν την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας της κοινότητάς τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Να κινητοποιήσει τις Αρχές ώστε να συμμετέχουν στη δημιουργία αποτελεσματικών εθνικών προγραμμάτων αιμοδοτών, ικανών να ανταποκριθούν άμεσα στην αύξηση της ζήτησης του αίματος κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης.
  • Να προωθήσει την ένταξη των υπηρεσιών μετάγγισης αίματος σε δραστηριότητες εθνικής ανάγκης.
  • Να οικοδομήσουμε ευρύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης για διαρκή αιμοδοσία, προκειμένου να διατηρείται επαρκής εφοδιασμός (αποθέματα) και να επιτευχθεί εθνική αυτάρκεια αίματος.
  • Να γιορτάσουμε και να ευχαριστήσουμε τα άτομα που δίνουν αίμα τακτικά και να ενθαρρύνουμε τους νέους να γίνουν εθελοντές δότες.
  • Να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και να εξασφαλίσει την παγκόσμια διάδοση και τη συναίνεση στις αρχές της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια του αίματος και τη διαθεσιμότητα.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών, αναφέρει η Πρωτοβουλία. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίμα προέρχεται κατά 95%-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

«Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας ν’ αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και τον φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος» τονίζει η «ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ» και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις Εθελοντικές Αιμοδοσίες οι οποίες διοργανώνονται από τους Δήμους, τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ή άλλους φορείς ή, εναλλακτικά, να προσέλθουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά το Δώρο της Ζωής.

«ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΑΠΗΣ»

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Facebook: Γέφυρα Αγάπης)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet