Για τα αποθεματικά ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την Ένωση Δημάρχων Αττικής
Αυτοδιοίκηση

Για τα αποθεματικά ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την Ένωση Δημάρχων Αττικής

Συνάντηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε μετά από αίτημά τους, τους εκπροσώπους της Ένωσης σχετικά με τα αποθεματικά των δήμων και την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, «στη νέα ώθηση που έχει δώσει η νέα διοίκηση στα θέματα της Αυτοδιοίκησης σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού περίοδο, χαρακτήρισε κατακριτέο τον τρόπο με τον οποίο κατατέθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση, πόσο μάλλον διαβούλευση, με την ίδια την Αυτοδιοίκηση». Τόνισε, επίσης, ότι «οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ αφορούσαν στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των δήμων, στο επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών τελών, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των δήμων, όπως τα κληροδοτήματα, οι συμβάσεις έργων και οι λογαριασμοί σε συνεταιριστικές τράπεζες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, αρχικά, την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών.

Τέλος, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Σιθωνία της Χαλκιδικής και το οποίο κατέληξε σε μια απόφαση με τρεις άξονες:

  1. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να πάρει τα αποθεματικά των δήμων χωρίς αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά με μία ακόμα ΠΝΠ.
  2. Εάν τίθεται ζήτημα καταβολής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, τότε σαφώς και οι Δήμοι θα δώσουν τα αποθεματικά τους.
  3. Εάν ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκπλήρωση των αιτημάτων της ΚΕΔΕ με τα οποία συμφώνησε και ο πρωθυπουργός στη μεταξύ τους συνάντηση, τότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο και θα αποφασίσει να κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Δημάρχων Αττικής παρέδωσαν στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ υπόμνημα με προτάσεις τους οι οποίες προέκυψαν ως συμπεράσματα ημερίδας την οποία οργάνωσε η Ένωση μαζί με την ΠΕΔΑ και οι οποίες αφορούν στην Καταστατική Θέση των Αιρετών. Στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που αφορούν ​τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως μπορούν να αναβαθμιστούν σε θεσμικό επίπεδο​.

Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η στενή συνεργασία τους​ με γνώμονα πάντα την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet