Γιώργος Πατούλης: 5 δράσεις για ν’ «απογειωθεί» ο ελληνικός ιατρικός τουρισμός
Αυτοδιοίκηση

Γιώργος Πατούλης: 5 δράσεις για ν’ «απογειωθεί» ο ελληνικός ιατρικός τουρισμός

Την ανάγκη ανάδειξης της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τη Leader Expo, με αφορμή τη διοργάνωση της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Greek Tourism Expo στις 8-10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς κατά τα τελευταία 15 χρόνια και πρόσθεσε πως έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της μεσαίας κυρίως αγοράς του ιατρικού τουρισμού καθώς, όπως ανέφερε, διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που της το επιτρέπουν, όπως είναι για παράδειγμα το συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του ιατρικού προσωπικού και τις σύγχρονες υποδομές υγείας.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, λείπει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου, καθώς ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία περισσότερες από 20 και στην Ταϊλάνδη γύρω στις 15.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσδιόρισε πέντε δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο εγχώριος υποκλάδος του ιατρικού τουρισμού ν’ αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του, στις εξής:

  • Πρώτη προτεραιότητα, ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.
  • Δεύτερη προτεραιότητα είναι η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
  • Τρίτη προτεραιότητα πρέπει ν’ αποτελεί η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
  • Τέταρτη προτεραιότητα σε σειρά, αλλά και όχι σε σημασία, οφείλουμε ν’ αναδείξουμε την αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.
  • Στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής πρέπει να τεθεί ακόμη ως στόχος – δράση ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες -ασθενείς.

Άλλοι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα είναι:

  • Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας.
  • Το κλίμα μας.
  • Η έντονη διαφοροποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
  • Η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.
  • Ο τρόπος ζωής και διατροφής των κατοίκων της πατρίδας μας.
  • Το χαμόγελο και η ευγένεια που πλέον χαρακτηρίζουν τον λαό μας.
  • Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τόσο του τουριστικού όσο και του ιδιωτικού ιατρικού κλάδου.
  • Οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με τις αντίστοιχες υποδομές άλλων ανεπτυγμένων τουριστικά χωρών.
  • Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, στο σταυροδρόμι όλων των χωρών που αποτελούν χώρες στόχευσης.
  • Η διαθεσιμότητα και η επιστημονική επάρκεια εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Οι αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι συγκριτικά χαμηλές σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να μπει η Ελλάδα ψηλά στον χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού. Ήδη, όπως ανέφερε, δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών, με στόχο την ανάδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και συστήθηκε, με έδρα την Ελλάδα, το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, με στόχο την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι ενημερωτικές ημερίδες στη Μελβούρνη και το Λος Άντζελες για ν’ αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και οι ελληνικές πόλεις, ως city break προορισμοί.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι με πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet