Γ. Πατούλης: Δήμοι και Περιφέρειες συγκροτούμε ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Δήμοι και Περιφέρειες συγκροτούμε ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο

Σαφές μήνυμα ότι Δήμοι και Περιφέρειες ενώνουν με αποφασιστικότητα και ωριμότητα τις δυνάμεις τους με στόχο την προώθηση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση, για πρώτη φορά, κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη 18 και 19 Απριλίου, αλλά και της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 17 Απριλίου στην Αθήνα, συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπροέδρος της ΚΕΔΕ, Ι. Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ο προέδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ε. Λαμπάκης.

Μεταρρύθμιση του κράτους και όχι απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

«Συγκροτούμε ένα ενιαίο και ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο με στόχο να προβάλλουμε ως θεσμός μια ενιαία, κοινά αποδεκτή πρόταση για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα, που θα δίνει ρόλους, ευθύνες και πόρους από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι «πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης είναι να γίνει μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, και όχι μία απλή αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως προωθεί η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτεί η αναγέννηση της χώρας στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση, ένα μοντέλο που «δεν θα δίνει προτεραιότητα στην απλή αναλογική, αδιαφορώντας για την απλή λογική».

Προσδιορίζοντας την ουσία της μεταρρύθμισης, εστίασε στην αποκέντρωση, στη δυνατότητα δηλαδή να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για αυτά που τις αφορούν, κι όχι το κεντρικό κράτος. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η έννοια της μητροπολιτικότητας προκειμένου να δοθούν στις τοπικές Αρχές τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για τη δρομολόγηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.

«Εμείς θέλουμε μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ άλλοι προωθούν την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις διεκδικεί την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

Κόκκινες γραμμές η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ο χρόνος διαβούλευσης του νομοσχεδίου

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι βασική προϋπόθεση να δοθεί επαρκής χρόνος για διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση.

Καυτηριάζοντας το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δεν δόθηκε τελικά προς διαβούλευση το νομοσχέδιο πριν το Πάσχα, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «η μόνη επιλογή που είναι αποδεκτή είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση, με τους Δήμους λειτουργικά αυτόνομους και οικονομικά ανεξάρτητους και τις τοπικές κοινωνίες να έχουν τον πρώτο λόγο για όσα τις αφορούν».

«Για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης διευκρινίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το ζήτημα αυτό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Δώστε μας άμεσα το νομοσχέδιο

Ακολούθως, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε έναν ολοκληρωμένο ουσιαστικό διάλογο, από τη στιγμή που θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών, με την προϋπόθεση να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης.

«Ελπίζω πραγματικά να μην εκτεθούν στο τέλος όσοι πιθανόν πιστεύουν ότι μπορούν να υποτάσσουν στο κομματικό τους συμφέρον, το εθνικό συμφέρον» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ματαιοπονούν αν πιστεύουν ότι με διαρροές και κουτοπονηριές θα ανατρέψουν τον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό, “κρύβοντας” μέχρι την τελευταία στιγμή ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο υπό διαμόρφωση κι επεξεργασία».

«Από την κυβέρνηση ζητούμε καταρχήν να μας δοθεί άμεσα το προσχέδιο του νομοσχεδίου, προκειμένου να ενημερωθούμε και να αποφασίσουμε πάνω στο περιεχόμενό του τα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ, καθώς και να υπάρξει δημόσια δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή, τουλάχιστον δύο μηνών» τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Από πλευράς των υπολοίπων ομιλητών σημειώθηκαν, σύμφωνα με ανακοπίνωση της ΚΕΔΕ, τα εξής:

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι Δήμοι και Περιφέρειες μέσα από το κοινό τους Συνέδριο στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι προχωρούν μαζί διεκδικώντας αλλαγές προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, επισημαίνοντας ότι αποτελούν τους θεσμικούς εκφραστές ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης της χώρας. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να δρομολογηθεί μία μεταρρύθμιση που θα ενισχύει την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και εστίασε στην ανάγκη αύξησης των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση και πλήρους κατοχύρωσης της θεσμικής αυτοτέλειάς της.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού έχει καταθέσει τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις στο συνέδριό της στον Βόλο πριν από περίπου δύο χρόνια, αναμένοντας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να ανοίξει τα χαρτιά της. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να μη συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στη διαδικασία, με δεδομένο ότι είναι υπό διαβούλευση θέματα που την αφορούν όπως για παράδειγμα η θητεία των δημάρχων.

Ο κ. Κυρίζογλου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος και πρόσθεσε: «Η όποια διοικητική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά και μάλιστα την ώρα που το κράτος αφήνει τον εαυτό του άθικτο. Μέσα στο ίδιο κράτος ζούμε όλοι. Έτσι, είναι ανάγκη η μεταρρύθμιση να γίνεται σε όλα τα επίπεδα και να ανοίξει ένας διάλογος. Διαφορετικά θα είναι μια μεταρρύθμιση αναποτελεσματική».

Ο κ. Λαμπάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει με απαξίωση την Αυτοδιοίκηση έχοντας «ομήρους» τους δημάρχους οι οποίοι περιμένουν τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση εδώ και καιρό. «Δεν θα της επιτρέψουμε να διαλύσει τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωτσός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταρρυθμίσει όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό της» και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Κοινή συνέντευξη Τύπου προέδρων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ τη Δευτέρα 16 Απριλίου

Τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στις 12:00 μ.μ. ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, θα προσδιορίσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 65, 3ος όροφος), το πλαίσιο και τους στόχους του πρώτου κοινού συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet