Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση προχωρά, απαιτώντας αδιαπραγμάτευτα τη μεγάλη αλλαγή
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση προχωρά, απαιτώντας αδιαπραγμάτευτα τη μεγάλη αλλαγή

Με μεγάλη πλειοψηφία, σε κλίμα συναίνεσης και σύνθεσης, υπερψηφίστηκαν οι «αδιαπραγμάτευτες», όπως χαρακτηρίστηκαν, θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τη μεταρρύθμιση, στο κλείσιμο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, τις εργασίες του στα Ιωάννινα.

Ο πρόερος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του κατά τη λήξη του συνεδρίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι «η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή». «Μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού», όπως τόνισε.

«Η Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ λειτουργεί συντεταγμένα και επιδιώκει τη σύνθεση για το καλό της χώρας. Αυτό το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια, αλλά και στην ολοκλήρωση του συνεδρίου μας. Παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ορισμένων συναδέλφων αιρετών, διαπιστώθηκε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και ουσιαστικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη συμμετοχή και τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη σε όλες τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «το συνέδριο δεν επικεντρώθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής, αλλά ασχολήθηκε με το σύνολο των ουσιαστικών ζητημάτων, που ταλανίζουν τον θεσμό».

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, εστίασε στη σημασία να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Οι «κόκκινες» γραμμές της ΚΕΔΕ για κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της αλλαγής του «Καλλικράτη».

2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι΄ αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, οπότε θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.

3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

4. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη φορολογική αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των εταιρειών ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε., έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δισ. από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης), για τους Δήμους. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους ΚΑΠ και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.

5. Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Αυτοδιοίκησης).

6. Την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την κεντρική κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο προέβησαν σε σχετικό ψήφισμα του Συνεδρίου. Παράλληλα, εγκρίθκαν επιμέρους ψηφίσματα για το Παλαιστινιακό, τα δημοτικά ΜΜΕ και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και για την ολυμπιακή εκεχειρία, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο του ψηφίσματος του Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση, με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη, και το Αυτοδιοικητικό Κίνημα, με επικεφαλής τον Απ. Κοιμήση. Η παράταξη Νέα Αυτοδιοίκηση, με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη, ψήφισε λευκό. Ο κ. Γ. Ιωακειμίδης επισήμανε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, ότι «το ψήφισμα δεν μπορεί να υπερψηφιστεί, αλλά ούτε και να καταψηφιστεί από εμάς, καθώς περιλαμβάνει θέσεις με τις οποίες η παράταξη του συμφωνεί ωστόσο υπάρχουν και άλλες με τις οποίες είναι αντίθετη».

Κατά ψήφισε η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα. Όπως τόνισε, αν και συμφωνεί με το 80% των θέσεων του ψηφίσματος, υπάρχουν σημεία στα οποία η παράταξη του διαφωνεί ριζικά.

Το δικό τους κείμενο θέσεων κατέθεσαν οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση με εκπρόσωπο την Ελπίδα Παντελάκη και ο Συντονισμός Αιρετών με επικεφαλής τον Τ. Κανταρά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet