Γ. Πατούλης: Η επένδυση στην πρόληψη, την προστασία και την ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά εθνική ανάγκη
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η επένδυση στην πρόληψη, την προστασία και την ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά εθνική ανάγκη

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να στέκεται ενεργά στο πλευρό των πολιτών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές και να συνδράμει ουσιαστικά στην προσπάθεια ανακούφισής τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ραφήνας, παρουσία του δημάρχου, Ευάγγελου Μπουρνούς.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τα θύματα από τις πυρκαγιές και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι αυτές τις δραματικές στιγμές που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να υπάρξει μία ιεράρχηση προτεραιοτήτων στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, με έμφαση στην κάλυψη των αναγκών στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πληγέντων.

Όπως διευκρίνισε κατά την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στον Δήμο Ραφήνας θα εξειδικευθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική και στοχευμένη η προσφορά όσων πολιτών επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται.

Με αφορμή τα εκατοντάδες σπίτια που καταστράφηκαν από τις φωτιές υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ θέτει το αίτημα οι περιοχές εντός σχεδίου ή εντός  οικισμών, όπου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, (ν. 4389/16, αρ.154 παρ.11), οι νομείς ακινήτων εμβαδού μέχρι 2 στρέμματα θεωρούνται κύριοι έναντι του δημοσίου κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην κηρυχθούν αναδασωτέες εκτάσεις.

Επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των Δήμων με επιπλέον προσωπικό, μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

«Οι δράσεις μας πρέπει να είναι απόλυτα συντονισμένες και στοχευμένες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης υπαγορεύει σε όλους τους αρμόδιους φορείς ωριμότητα, ενότητα και αλληλεγγύη.

Με αφορμή τη νέα εθνική τραγωδία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων, αλλά και τη δημιουργία αποτελεσματικών συντονιστικών οργάνων με ξεκάθαρο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην αξία της Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η επένδυση στην πρόληψη, την προστασία και την ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά εθνική ανάγκη», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση μιας συνολικής εθνικής προσπάθειας που στόχο έχει την αναβάθμιση της έννοιας Πολιτική Προστασία και την ενίσχυση των μηχανισμών του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, «ώστε να διασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον , που θα προωθεί την ανάπτυξη και την ευημερία τους».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ παρέδωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό στον Ερυθρό Σταυρό για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων.

Ευάγγελος Μπουρνούς: Έχουμε ανάγκη από μηχανικούς και οδηγούς

Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη συμπαράσταση, καθώς και τους δημάρχους των όμορων περιοχών για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης, με υδροφόρες και εθελοντές.

Ο κ. Μπουρνούς ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και απεύθυνε έκκληση για μηχανικούς προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι αυτοψίες σε οικοσκευές, αλλά και για επιπλέον οδηγούς για τα οχήματα των Δήμων. Προς εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν πληγεί, υπογράμμισε ότι το κέντρο υγείας της περιοχής θα είναι ανοιχτό σε 24ωρη βάση, ενώ λειτουργούν στον Δήμο τηλέφωνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου να μην διακόψουν τη λειτουργία τους οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των περιοχών που επλήγησαν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γ. Ψαθάς

Ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γ. Ψαθάς, τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού των βημάτων που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, βάσει της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας από ανάλογες περιπτώσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταστροφών.

Ε. Λέκκας

Για πρωτόγνωρες συνθήκες καταστροφής εντός οικιστικών ιστών έκανε ο λόγο  ο  καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας. Ο κ. Λέκκας τόνισε την ανάγκη εκπόνησης άμεσα επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και  αντιμετώπισης καταστροφών για οικιστικές περιοχές, περιβαλλοντικών μελετών αλλά και έρευνας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν.

Γ. Σωφρόνης

Σε παρέμβαση του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γ. Σωφρόνης, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης και σχολίασε ότι ανακοινώσεις αυτοδιοικητικών στελεχών που καυτηριάζουν πρωτοβουλίες συναδέλφων τους είναι «ατυχείς» και αποτελούν παραφωνίες, αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς,  Νικολάου Σ., δήμαρχος Θηβαίων, Σταυρουλάκης Ν., Δ. Σ. Χερσονήσου, Σιώμος Βλ., δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης και πρόεδρος ΣΠΑΠ Πεντελικού, Κατσιγιάννης Θ., γ.γ. Δήμου Αχαρνών, Κωνσταντέλος Γ., δήμαρχος Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης,  Κιούσης Δ., δήμαρχος Κρωπίας, Λουκάς Δ., δήμαρχος Λαυρεωτικής, Σωφρόνης Γ., δήμαρχος Σαρωνικού, Ρούσσης  Θ., δήμαρχος Ωρωπού, Δελακουρίδης Ι., δημοτικός σύμβουλος Φιλοθέης – Ψυχικού, Μ. Λοτσάρη, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου, Μηλιός Δ., διευθυντής Υδάτων Πελοποννήσου,  Βρύνα Φ., περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Π. Πουλάκης, αντιπρόεδρος ΣΠΑΠ, Γλαβάς Α., δημοτικός σύμβουλος Σπάτων, Λιβαθηνός Σ., ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα, Ζουμπουρλής Σ., πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Σωτηρόπουλος Π., πρόεδρος Πολιτικής Προστασίας Βούλας – Βουλιαγμένης, Μάρκου Δ., δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Κυριακίδης Χ., γ.γ του Δήμου Βάρης -Βούλας –  Βουλιαγμένης, Πιστικίδης Β., γ.γ. του Δήμου Ραφήνας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet