Γ. Πατούλης: Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό

«Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί μεν θετική εξέλιξη αλλά πρέπει να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος επισημαίνει τα εξής:

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πράγματι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία όμως δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από πλευράς κυβέρνησης. 

Θυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν πρόταση της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση, όταν αυτή είχε συμπεριλάβει στο μνημόνιο την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. 

Είχαμε από τότε επισημάνει ότι είναι άδικο κι αντιαναπτυξιακό μέτρο η αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνον λόγω του προσφυγικού, αλλά και για λόγους ανταγωνισμού σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. 

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, γιατί δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τη θέση αυτή στους θεσμούς. 

Η πρόταση να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά είχε υποβληθεί και από την ΚΕΔΕ στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, πρέπει και στην Ελλάδα η νησιωτικότητα να στηρίζεται με συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές. Η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο.

Θεωρούμε, επίσης, ότι δεν πρέπει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου να λειτουργήσει ως «αντίδωρο» της κυβέρνησης προς την Ευρώπη, ώστε να μετατραπούν σε «αποθήκες ψυχών» προς όφελος των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet