Γ. Πατούλης: Κλειδί ανάπτυξης στην Ελλάδα ένα κράτος που θα διασφαλίζει αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Κλειδί ανάπτυξης στην Ελλάδα ένα κράτος που θα διασφαλίζει αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης

Την ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από το συγκεντρωτικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι απαιτείται μία πιο επιτελική διοίκηση που θα βάλει ένα τέλος στις παθογένειες και στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και σημείωσε ότι στόχος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης είναι, μέσα από τη συνεργασία με Δήμους της Γερμανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Στη συνεδρίαση μετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θ. Δασκαρόλης, τέως έπαρχος και συντονιστής αποστολών δημάρχων και εμπειρογνωμόνων, L. Grossklaus, ο δήμαρχος Steinach της Βάδης – Βυρτεμβέργης, F. Edelmann, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος για την ΕΓΣ, N. Bartle, ο εκπρόσωπος της εντεταλμένης της ελληνικής κυβέρνησης για την ΕΓΣ, Β. Τσολακίδης και ο αρμόδιος του συντονιστικού γραφείου της ΕΓΣ για την Ελλάδα, Χ. Λαζαρίδης.

«Προτεραιότητα η ριζική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη να δρομολογηθούν συνέργειες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε ζητήματα όπως είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας, η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω της προώθησης ελληνικών προϊόντων, οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, οι πρωτοβουλίες για την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ως προτεραιότητα τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αφήνει περιθώρια για χρονοτριβές. «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τις επιτυχημένες μεθόδους διαχείρισης κρατών της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο, ειδικά στην Αττική, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε την υποστήριξη σας» επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες οι συνεργασίες μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, με όχημα την Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι κοινός στόχος είναι να υπάρχουν αποτελέσματα που θα βελτιώσουν έμπρακτα την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θ. Δασκαρόλη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα οποία θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε πυλώνες με αναπτυξιακό πρόσημο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω εξωστρέφεια της Αυτοδιοίκησης και στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet