Γ. Πατούλης: Κοντά στις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ η «ατζέντα» του Κ. Μητσοτάκη
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Κοντά στις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ η «ατζέντα» του Κ. Μητσοτάκη

«Κοντά στις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ η “ατζέντα” του Κ. Μητσοτάκη» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η αλλαγή του “Κλεισθένη” και η φορολογική αποκέντρωση, με τη μεταβίβαση στην Αυτοδιοίκηση του φόρου ακινήτων, αποτελούν προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση» επισημαίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Τόσο από το περιεχόμενο της ομιλίας στη ΔΕΘ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και από τα όσα ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την επόμενη μέρα, η ΚΕΔΕ διαπιστώνει με ικανοποίησ, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, ότι περιλαμβάνονται στην προγραμματική ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, για την Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική η δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι στις προτεραιότητές του:

  • Η αλλαγή του «Κλεισθένη», με στόχο αφενός τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, αφετέρου την προώθηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους, που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.
  • Η δέσμευσή του να προχωρήσει σε μεταβίβαση από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους των πόρων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει επιτέλους πράξη η φορολογική αποκέντρωση, που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα αφενός η οικονομική ανεξαρτησία και η λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων έναντι του κεντρικού κράτους. Αφετέρου, για να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα της φορολογίας, καθώς και ο διαρκής έλεγχος από τις τοπικές κοινωνίες, για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες.
  • Η πρόθεσή του να καλύπτονται κατά κύριο λόγο με μόνιμο προσωπικό στο Δημόσιο (άρα και στους ΟΤΑ) οι θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Ασφαλώς, πάγια θέση της ΚΕΔΕ αποτελεί η άποψη ότι δεν αρκεί η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση των πολιτών αν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης. Ενώ εξίσου σημαντικό είναι να μην αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, που δεν μπορούν να έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον από τη συγκεκριμένη πηγή» τονίζει η ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, δήλωσε με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Κ. Μητσοτάκης:

«H ΚΕΔΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να πετύχουμε να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης.

»Για μας στόχος είναι να καταστήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, προτεραιότητα την αποκέντρωση και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

»Με βάση τα όσα ακούσαμε από το βήμα της ΔΕΘ, τόσο από τον πρωθυπουργό, που δεν έκανε καμία αναφορά στην Αυτοδιοίκηση πέραν αυτής για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνουμε ότι η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται πιο κοντά στην ατζέντα της ΚΕΔΕ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet