Γ. Πατούλης: Να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες τα κονδύλια για διαχείριση του Προσφυγικού
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες τα κονδύλια για διαχείριση του Προσφυγικού

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι Δήμοι Σάμου, Λέσβου και Χίου έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πλατεία Κλαυθμώνος, σήμερα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες.

Στη συγκέντρωση μετείχαν, επίσης, μέλη φορέων και συλλόγων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και πλήθος πολιτών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό  κόστος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Ειδικότερα επισήμανε τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ στηρίζει τη δίκαιη διαμαρτυρία των νησιωτικών Δήμων και των τοπικών κοινωνιών για το προσφυγικό ζήτημα. Τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε απέραντα hotspot. Οι δήμαρχοι, αλλά και οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να πληρώνουν την απουσία συγκροτημένης εθνικής, αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα. Οι Δήμοι από την πρώτη στιγμή μαζί με τους πολίτες, κάναμε το καθήκον μας σηκώνοντας το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης και αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε τον πρωθυπουργό, αλλά και όλους τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων, τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του ζητήματος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς μεσάζοντες.

»Τα νησιά μας δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο τουρισμός έχει υποστεί καίρια χτυπήματα και ο εγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά. Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος και θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στα νησιά μας».

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου και Χίου, Μ. Αγγελόπουλος, Σ. Γαληνός και Μ. Βουρνούς, αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συνεννόηση για ενέργειες σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έκαναν λόγο για «μη διαχειρίσιμη κατάσταση» και ζήτησαν από την κυβέρνηση έναν «οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Ακολούθως, οι δήμαρχοι έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και του επέδωσαν τα ψηφίσματα των αντίστοιχων δημοτικών τους συμβουλίων, με τα αιτήματά τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet