Γ. Πατούλης: Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά και στον συντονισμό και την εφαρμογή στρατηγικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην εισήγησή του κατά τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης με αντικείμενο τα ζητήματα ασφάλειας που διοργάνωσε η Επιτροπή για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γ. Πατούλης προσδιόρισε τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την καλύτερη θωράκιση των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Στη σημερινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ, Απόστολος Τζιτζικώστας, η προέδρος της CIVEX και μέλους του κοινοβουλίου του Αμβούργου Barbara Duden, και εκπρόσωποι επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

Γ. Πατούλης: Το ζήτημα της ασφάλειας ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι τα ζητήματα ασφάλειας απαιτούν άμεσες λύσεις, καινοτόμες μεθόδους διαχείρισης, ισχυρά αντανακλαστικά και κοινή αντιμετώπιση.

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως ανέφερε, σημαντική είναι η συμβολή των πόλεων και των περιφερειών, οι οποίες απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. «Τίποτα από όλα όσα έχουμε ως τώρα συλλογικά επιτύχει δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την ενσυνείδητη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των δημάρχων που καθημερινά στην πράξη αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Να πείσουν την τοπική κοινή γνώμη, να διαχειριστούν την κατάσταση και να μην υποκύψουν στις πιέσεις που ασκεί πάνω στην τοπική κοινωνία ο λαϊκισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση του φόβου μιας υποβόσκουσας τρομοκρατίας και των συνεπειών της στις γειτονιές της Ευρώπης, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τη συνεργασία και τη διαμόρφωση πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίο να ληφθούν για την καταπολέμηση της βίας, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες, ο κ. Πατούλης τις συνόψισε στις εξής:

  • Περαιτέρω εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του αισθήματος της απομόνωσης.
  • Βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των περιφερειακών και δημοτικών φορέων·
  • Προώθηση της εκπαίδευσης για τους πολίτες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων και το αίσθημα της ανασφάλειας·
  • Εξασφάλιση προγραμμάτων κατάρτισης για το προσωπικό στην πρώτη γραμμή, το οποίο είναι το πιο κατάλληλο για να αναγνωρίζει και να προλαμβάνει την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση·
  • Βελτίωση των υποδομών ώστε να ανθίσταται καλύτερα σε τρομοκρατικές επιθέσεις και να συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας·
  • Προώθηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων πρόσβασης σε δεδομένα.

«Η σημερινή διάσκεψη της CIVEX θεωρώ πως μπορεί να συμβάλει από τη σκοπιά των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Ασφάλεια σχετικά με θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, η προστασία των δημόσιων χώρων, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η ριζοσπαστικοποίηση, ούτως ώστε να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τους πολίτες της, παραμένοντας συγχρόνως ανοικτή στον κόσμο» τόνισε.

«Αναγκαία μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, με συνοδοιπόρους τους Δήμους»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως ένα σταθερό πλαίσιο δράσεων που θα επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης, της αποτελεσματικότητας στην πρόληψη και της απονομής δικαιοσύνης» και πρόσθεσε ότι αναγκαία είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς και  μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική, με συνοδοιπόρους τους Δήμους.

«Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές μπορούμε να γίνουμε οι θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών μιας νέας εποχής, σε μια ισχυρή Ένωση Ασφάλειας και Αλληλεγγύης» επισήμανε.

Δ. Αβραμόπουλος

Την ανάγκη να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις στα ζητήματα ασφάλειας υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και επισήμανε ότι από ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης.

Απ. Τζιτζικώστας

«Ο όρος ασφάλεια δεν έχει σύνορα» επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και πρόσθεσε ότι η απάντηση δεν είναι τα «τείχη και οι φράχτες που κάποιοι οραματίζονται». «Απαιτείται συνεργασία και η δρομολόγηση πολιτικών στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών» σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet