Γ. Πατούλης: Πόσα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου περιμένει η Περιφέρεια Αττικής;
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Πόσα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου περιμένει η Περιφέρεια Αττικής;

«Πόσα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιμένει ακόμα η Περιφέρεια Αττικής για να μας απαντήσει αν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία στο πρόγραμμα των ψεκασμών;» ρωτά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναμένοντας απαντήσεις από την Περιφέρεια για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δήμοι της Αττικής μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την άρνηση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που της έχει θέσει, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Γιατί άραγε κρύβεται; Ποιον φοβάται και γιατί;

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ουσιώδη και απαιτούμε άμεσα απαντήσεις:

  1. Έχει προβλεφθεί ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών από κάποια ανεξάρτητη Aρχή η οποία θα πιστοποιεί ότι ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία; Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει εργολαβίες, αλλά να αξιολογεί κάθε στάδιο του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.
  2. Όπως ομοφωνούν όλοι οι επιστήμονες, η ενδεδειγμένη περίοδος των ψεκασμών είναι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον Φεβρουάριο. Πώς κάποιοι αντιπεριφερειάρχες, κατά τη δική τους δημόσια ομολογία, ψεκάζουν ακόμα; Πώς το επιτρέπει αυτό η κ. Δούρου; Δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;
    Ας μας απαντήσει η κ. Δούρου. Ψεκάζουμε όποτε μας καπνίσει; Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμία θέση.
  3. Περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια Αττικής να μας απαντήσει πότε ακριβώς ξεκίνησε το πρόγραμμα των ψεκασμών και γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ύφεση του φαινομένου;

Ο χρόνος που ενδείκνυται για τους ψεκασμούς δεν έχει οριστεί τυχαία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι αποτελεσματική όταν είναι προνύμφες και πριν γίνει η εκκόλαψή τους. Αν καθυστερήσει η διαδικασία, όπως υπογραμμίζουν, αφενός δεν θα είναι αποτελεσματική η διαδικασία και αφετέρου, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής την ενδεδειγμένη διαδικασία;

Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών; Ήλεγξε κανείς τις εστίες μόλυνσης μέσα στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει πυκνότητα πληθυσμού;

Για άλλη μία φορά καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet