Γ. Πατούλης: Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στα παιδιά μας
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στα παιδιά μας

«Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στη ζωή και στην υγεία των παιδιών μας» τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, σε δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ευκαιρία για να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας.

»Όλοι μαζί θα πρέπει να μεριμνήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές ένα πλανήτη με λιγότερη ρύπανση. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στη ζωή και στην υγεία των παιδιών μας. Η πολιτεία ας αναλογιστεί τις ευθύνες που φέρει. Έχει έρθει η ώρα που πρέπει να εγκαταλειφτεί το μοντέλο του συγκεντρωτισμού και να γίνει ουσιαστική αποκέντρωση και σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

»Είναι ανάγκη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κεντρική Διοίκηση και πολίτες  να συνεργαστούμε με στόχο κάθε ημέρα του χρόνου να γίνει ημέρα γιορτής για το περιβάλλον.

 »Ο καθένας από μας να συμβάλει από τη θέση που βρίσκεται στην προσπάθεια αυτή».

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί η πολιτεία να θέλει να έχει κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα επίπεδα (διαχείριση απορριμμάτων, πολιτική προστασία κ.ά.) και να μην προχωρεί σε μια ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

»Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της τακτικής που ακολουθείται είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τι έχει κάνει προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην υπάρξει τα επόμενα 3 χρόνια υπερκορεσμός στον χώρο ταφής απορριμμάτων στη Φυλή; Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία εκατομμυρίων πολιτών.      

»Με σεβασμό στη φύση και στους πολίτες είναι ανάγκη να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μείωσης των ρύπων, αύξησης της ανακύκλωσης και περιορισμού της μόλυνσης των υδάτων. Η  βιώσιμη και αειφόρος κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη απαιτείται να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα.

»Όταν ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού καταφέρουμε να αποφασίζουμε ουσιαστικά για θέματα που αφορούν τον τόπο μας, τότε θα έχει σημειωθεί ένα ουσιαστικό βήμα. Δεν μπορεί για ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση να μην είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης και η κεντρική διοίκηση να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

»Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη.

»Η προσπάθεια αυτή απαιτείται να είναι από κοινού με τους πολίτες του τόπου μας. Ως ΚΕΔΕ έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχουμε αποδείξει έμπρακτα, μέσω θεματικών συνεδρίων και νομοθετικών  προτάσεων που έχουμε καταθέσει, ότι οι δήμοι μπορούμε και πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.

»Στις  βασικές προτεραιότητες μας είναι ο περιορισμός των κλιματικών αλλαγών και η  διασφάλιση  μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες της χώρας μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet