Γ. Πατούλης: Στις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, κλιματικής αλλαγής
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Στις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, κλιματικής αλλαγής

Τον ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, στην ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση της Γεωθερμίας: Καθαρή και Βιώσιμη ενέργεια στις έξυπνες πόλεις».

Στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνεται από το  ecocity και τον Σύλλογο Γεωλόγων και πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση VerdeTec, ο κ. Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα περίπτερα της έκθεσης και να συνομιλήσει με εκθέτες οι οποίοι παρουσιάζουν καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο κ. Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «στις βασικές προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης είναι τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή».

«Η βελτίωση των συνθηκών ζωής στο δομημένο περιβάλλον, οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αιωρούμενων σωματιδίων, η αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στα αστικά κέντρα και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αποτελούν ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Ενεργός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  επισήμανε ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην προώθηση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις τους, σε δημοτικά κτήρια, σε παιδικούς  σταθμούς, σχολεία, κλειστά γυμναστήρια, στον οδοφωτισμό, σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε πολλές ακόμα λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους.

«Στόχος μας η εξοικονόμηση ενέργειας και η αξιοποίηση της γεωθερμίας»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης στον σχεδιασμό έργων εκσυγχρονισμού, αλλά και δημιουργίας νέων υποδομών στους Δήμους της χώρας με έμφαση στο δίπτυχο εξοικονόμηση ενέργειας και παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Γ. Πατούλης δεσμεύθηκε ότι μέσα από τον νέο του ρόλο, όταν του εμπιστευτεί ο λαός της Αττικής τη θέση του περιφερειάρχη θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων και εγκαταστάσεων των Δήμων αλλά και άλλων δημόσιων φορέων.

Σχετικά με το θέμα της γεωθερμίας υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα, για την ομαλή γεωθερμία, είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου.

Επιπλέον πρόβλημα είναι η αντίσταση του τεχνικού κόσμου που απασχολείται στον τομέα των εγκαταστάσεων υδραυλικών δικτύων κλιματιστικών, να επενδύσει χρόνο στην εκμάθηση νέων εφαρμογών. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι δυσκολότερη η αξιοποίηση και διάδοση της γεωθερμίας η οποία αποτελεί μια καθαρή ενέργεια και πάνω απ’ όλα  ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και σε παραδείγματα περιοχών όπου έχει αξιοποιηθεί επιτυχώς η εφαρμογή γεωθερμικών συστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι η Αλεξανδρούπολη, η Σίφνος και ο Δήμος Δελφών όπου έχει αναπτυχθεί το γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης του ανοιχτού κολυμβητηρίου Ιτέας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet