Γ. Πατούλης: Χρειάζεται στρατηγική για τη δημιουργία υγιών Δήμων και πόλεων
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Χρειάζεται στρατηγική για τη δημιουργία υγιών Δήμων και πόλεων

Στη στρατηγική για τη δημιουργία υγιών Δήμων και πόλεων που προάγουν την πρόληψη των ασθενειών και την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του σε εκδήλωση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Πατούλης μίλησε για τους κινδύνους του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος και την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα υγιές περιβάλλον, προφυλάσσοντας τους κατοίκους από κινδύνους που απειλούν την υγεία τους, μέσω έξυπνων και στοχοθετημένων πολιτικών και παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Το σύγχρονο αστικό περιβάλλον ενέχει πολλούς κινδύνους, για την υγεία των κατοίκων. Η ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων, μέσα από ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας -και όχι στον αέρα όπως είναι σήμερα- και η αξιοποίηση των ΚΕΠ Υγείας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας των κατοίκων, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για μια πολιτική που προάγει την υγεία και των ευημερία των κατοίκων.

»Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το οποίο είναι το μόνο πιστοποιημένο Δίκτυο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεσμοθέτησε τα ΚΕΠ Υγείας (Κέντρα Πρόληψης Υγείας), που έχουν ήδη αποφασίσει να ιδρύσουν 90 Δήμοι για να προσφέρουν στους δημότες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς και να ενημερωθούν για τα οκτώ σοβαρά νοσήματα που μπορούν να προλάβουν, εάν ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, μέσω πρωτοκόλλων που ακολουθούν».

Παράλληλα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας να επενδύει στην προαγωγής της υγείας των κατοίκων και να χρηματοδοτεί δράσεις πρόληψης. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις χωματερές που έχει αποδειχθεί ότι απειλούν την υγεία των κατοίκων, καθώς επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία των πνευμόνων. «Ο αερομεταφερόμενος κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές. Επιπλέον, οι χωματερές μπορούν να επιβαρύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στην Αττική έχουμε τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet