Δασαμάρι SOS: Εγκληματική ολιγωρία ανευθυνο-υπεύθυνων
Αυτοδιοίκηση

Δασαμάρι SOS: Εγκληματική ολιγωρία ανευθυνο-υπεύθυνων

Για «εγκληματική ολιγωρία» από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου κάνει λόγο η πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι SOS, καθώς ο Δήμος δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς στην οδό Επτανήσου του οικισμού Διώνη.

Η πρωτοβουλία Δασαμάρι SOS επισημαίνει ότι «η ολιγωρία των δημοτικών υπηρεσιών» σχετικά με την αποψίλωση ξερών χόρτων κατά μήκος της οδού, οδήγησε πολίτες να καθαρίσουν χώρους στην οδό Επτανήσου και μάλιστα να μαζέψουν τα ξερόχορτα σε σακούλες και σε στοίβες. Τώρα, αντιμετωπίζουν πάλι ολιγωρία, καθώς επί δύο εβδομάδες επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου για την αποκομιδή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Δασαμάρι SOS:

23 Ιουλίου 2019: εγκληματική ολιγωρία ανευθυνο-υπεύθυνων

Συμπληρώνονται 3 μήνες αντιπυρικής περιόδου και το συνεργείο αποψίλωσης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου δεν έχει ακόμα εμφανιστεί στο όριο του οικισμού της Διώνης με το δάσος, στην οδό Επτανήσων, που ακριβώς επειδή γειτνιάζει με το δάσος ήταν και παραμένει μια από τις εισόδους δασικής πυρκαγιάς προς τον οικισμό. Οι πυρκαγιές του 1995, του 1998 και του 2009, που έχουν αφήσει το τραγικό αποτύπωμά τους στην περιοχή, μάς έχουν κάνει πιο έμπειρους ώστε να γνωρίζουμε τις πιθανές εισόδους της πυρκαγιάς στον οικισμό.

Η επικινδυνότητα των ξερόχορτων ύψους 1 μ. που γέρνουν προς τον δρόμο είναι προφανής: αποτελούν εύφλεκτη ύλη, ιδιαίτερα τις μέρες με καύσωνα και αέρα. Ως εκ τούτου προφανής είναι και η ανάγκη για ανεμπόδιστη πρόσβαση στα όρια του δάσους των πυροσβεστικών οχημάτων, των υδροφόρων και των ομάδων πυροπροστασίας. Επίσης, είναι αναγκαία η δυνατότητα ανεμπόδιστης διαφυγής των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όταν τα καιόμενα ξερόχορτα θα στέλνουν τις φλόγες τους μέχρι τη μέση του δρόμου κανείς δεν θα μπορεί να περάσει από εκεί. Τα προφανή λέμε!

Η ολιγωρία των δημοτικών υπηρεσιών οδήγησε κάποιους κατοίκους να προβούν μόνοι τους, με μικρές δυνατότητες εξοπλισμού, σε αποψίλωση των ξερόχορτων, κατά μήκος ~200 μ. εκατέρωθεν του δρόμου -όπως έχουν μάθει να κάνουν έγκαιρα κάθε χρόνο χωρίς να περιμένουν τα δημοτικά συνεργεία των εποχιακών υπαλλήλων του… Οκτωβρίου. Μετά από αυτήν την παρέμβαση, απομένει για τον Δήμο η συνέχιση της αποψίλωσης των ξερόχορτων καθ’ όλο το μήκος της οδού Επτανήσων -όριο του οικισμού με το δάσος- για τους λόγους που μόλις προαναφέρθηκαν. Για να μην παραμείνει δε η καύσιμη ύλη στην περιοχή -υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανάφλεξης- οι κάτοικοι τοποθέτησαν μέρος των κομμένων χόρτων σε σακούλες και τα υπόλοιπα τα συγκέντρωσαν σε μικρούς σωρούς ώστε να διευκολύνουν την αποκομιδή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Έχουν περάσει δύο βδομάδες από τα γραπτά αιτήματα προς τον Δήμο για αποκομιδή της καύσιμης ύλης από την άκρη του δάσους (αρ. πρωτ. 11069/8-7-2019, 11111/9-7-2019) και ο Δήμος εξακολουθεί να είναι άφαντος. Επί μέρες οι κάτοικοι τηλεφωνούν στην αρμόδια υπηρεσία (τηλ. 22943 21040) ζητώντας την άμεση αποκομιδή, αλλά εισπράττουν επαναλαμβανόμενες αόριστες διπλωματικές υποσχέσεις και δικαιολογίες: «αυτή την εβδομάδα… οι αιτήσεις είναι πολλές… δεν προλαβαίνει το φορτηγό». Ταυτόχρονα το όχημα του Δήμου υποχρεώνεται να ακολουθεί τις προτεραιότητες που του θέτουν κάποιοι εκλεγμένοι σύμβουλοι της περιοχής, ανταποδίδοντας ως προεκλογικά ρουσφέτια μια βασική υποχρέωση ενός δήμου του Πεντελικού βουνού.

Αν αδυνατεί ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου να καθαρίσει από τα αγριόχορτα τα όρια του οικισμού, καλούμε τις υπηρεσίες του Δασαρχείου Πεντέλης και του ΣΠΑΠ να επιληφθούν. Μην πουν κατόπιν εορτής ότι δεν συντονίστηκαν. Ας προβούν στα δέοντα, έστω τώρα, και όσον αφορά την αποψίλωση, αλλά και όσον αφορά τον έλεγχο λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών της περιοχής. Αλήθεια, όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί έχουν ελεγχθεί και λειτουργούν;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet