Δεν ικανοποιούν την ΚΕΔΕ οι δηλώσεις Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους
Αυτοδιοίκηση

Δεν ικανοποιούν την ΚΕΔΕ οι δηλώσεις Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους

Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τις αντιπροσωπείες της ΠΟΠ- ΟΤΑ και ΠΟΕ- ΟΤΑ, δήλωσε ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, αντί να μας καθησυχάσουν, μας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και το εργασιακό τους μέλλον».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Σκουρλέτης έχει δεσμευθεί για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει οριστική και νόμιμη λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων, κάτι που -όπως υποστηρίζει- δεν διαφάνηκε στις δηλώσεις του, αλλά, αντίθετα, «προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Η αναφορά «σε δήθεν λύσεις που όχι μόνον δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το παραπέμπουν στις καλένδες. Λύση για τους χιλιάδες απλήρωτους σήμερα συμβασιούχους δεν είναι ούτε οι συμβάσεις διμηνιτών, ούτε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όποτε κι αν αυτές γίνουν», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε ακόμη περισσότερο ανήσυχος για το αν θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι για τις υπηρεσίες που ήδη παρείχαν, μετά την τοποθέτηση του κ. υπουργού που ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στα κλιμάκια του Ελεγκτικού. «Λες και τα κλιμάκια ήταν αυτά που προώθησαν τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που κρίθηκε αντισυνταγματική», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης, ο κ. Σκουρλέτης έχει δεσμευθεί για «καθαρή λύση», οπότε πρέπει ν’ αφήσει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές και να παρουσιάσει επιτέλους το τελικό κείμενο  της νομοθετικής ρύθμισης που όλοι περιμένουν. «Κάθε άλλη πρόταση, είναι κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή την καθαρή λύση θα απαιτήσουμε στη συνάντηση που θα έχουμε μαζί του την προσεχή Πέμπτη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, οι αιρετές διοικήσεις των Δήμων, μαζί με τους εργαζόμενους, θα δώσουν ενωμένοι τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των συμβασιούχων.

«Η θέση της ΚΕΔΕ είναι ξεκάθαρη. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το δικαίωμα ν’ αποφασίζουμε εμείς , αφού εμείς πληρώνουμε, για το πόσους εργαζόμενους και για πόσο χρονικό διάστημα χρειαζόμαστε. Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλη την Ευρώπη και κάποια στιγμή θα πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Πατούλης.

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη συνάντησή του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα από το in.gr, είχε δηλώσει ότι μέχρι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και για να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και μάλιστα σε καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχει η δυνατότητα σύναψης δίμηνων συμβάσεων από τους δήμους.

Οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν αιτήματα των δήμων από το 2016, ενώ ο υπουργός κάλεσε τους ΟΤΑ να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματά τους, ώστε να μην υπάρξουν κενά.

Για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση αναγκαστικά λήγει, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά που έχουν κάνει.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν σχετίζεται με άλλες κατηγορίες συμβασιούχων και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί νομοθετική ρύθμιση για συμβασιούχους, οι οποίοι εδώ και «πάρα πολλά χρόνια» δουλεύουν είτε σε προγράμματα («Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.), είτε στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια και στους δήμους.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων προανήγγειλε η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους «οκταμηνίτες» εργαζομένους των ΟΤΑ, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά τώρα αναγκαστικά λήγουν, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι (ο υπουργός αναφέρθηκε σε 6.500), έκαναν λόγο για προσπάθεια «κάτω από το τραπέζι» να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας, ενώ προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, κάτι που θα καθοριστεί την προσεχή Πέμπτη, ανήμερα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet