Διάσκεψη αιρετών για το Προφίλ Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Αυτοδιοίκηση

Διάσκεψη αιρετών για το Προφίλ Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, διάσκεψη δημάρχων και αιρετών με τη συμμετοχή περισσότερων από 34 Δήμους της χώρας με θέμα τη σημασία του Προφίλ Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μια σύγχρονη πόλη.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας: «Η προαγωγή της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο περνά ξεκάθαρα από την αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και από την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Από κάτω προς τα πάνω. Στην κατεύθυνση αυτή, ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως μέλη του Δικτύου, οφείλουμε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία και τις συνέργειες με το ευρύτερο δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τους εθελοντές, με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτή η αλληλεπίδραση, οφείλει να είναι ο κοινός μας στόχος, ο συνεκτικός δεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος, ο ρόλος του Δικτύου μας. Με ακόμη πιο αποφασιστικά και γρήγορα βήματα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο πολλά».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι: «Στη μακροχρόνια πορεία του Δικτύου, έχουμε ενταχθεί στον ΠΟΥ για να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, να εναρμονίσουμε την πολιτική μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, να μετέχουμε στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικής για την υγεία, όπως έγινε πρόσφατα με τη Σύνοδο των Δημάρχων στην Κοπεγχάγη. Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδέκτες τους πολίτες μας και τις πόλεις μας και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Η Υγεία βρίσκεται πλέον στην καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλα και γρήγορα».

Σημαντική ήταν η εισήγηση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ, καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα για τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού και τον σχεδιασμό Πολιτικής Υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης στον Δήμο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη καταγραφής της υγείας του τοπικού πληθυσμού και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής που την επηρεάζουν, προκειμένου ο κάθε Δήμος να μπορεί να σχεδιάζει τεκμηριωμένα τις πολιτικές και τις υπηρεσίες υγείας για τους δημότες του.

Σε σχετική με τη συνάντηση ανακοίνωση του ΕΔΔΥΠΠΥ σημειώνεται:

«Τα εθνικά δίκτυα είναι ενώσεις Δήμων που έχουν θέσει ως πρωταρχικό τους σκοπό να έχουν την υγεία επίκεντρο της πολιτικής τους. Δεσμεύονται για τον λόγο αυτό να πληρούν μια σειρά κριτηρίων και να εργάζονται για την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ζωής όλων των κατοίκων τους με μια δοκιμασμένη μεθοδολογία. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ είναι ένα από τα 22 πιστοποιημένα Εθνικά Δίκτυα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ που ξεκινά από την Ισλανδία και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος Εθνικό Δίκτυο Δήμων, παρά το γεγονός ότι είμαστε χώρα μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό.

»Η διάσκεψη είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης ως εργαλείο για τον σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής. Την αποτύπωση όλων των στοιχείων που αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση στην πόλη σε όλους τους τομείς, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σωστό σχεδιασμό. Βασικό εργαλείο για την εργασία των Υγιών Πόλεων είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των πολιτών και της πόλης. Η καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού τους, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς και τέλος δικές τους επισημάνσεις και οι προτάσεις τους για τη βελτίωση της ζωής τους. Το προφίλ των πόλεων».

Οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, μέσα από τη συζήτηση, κατέθεσαν την εμπειρία τους, τη διαδικασία που ακολούθησαν, τα κίνητρα που τους ώθησαν, τους παράγοντες που τους δυσκόλεψαν, τις προσδοκίες τους και τέλος τη χρησιμότητα του Προφίλ Υγείας για την πόλη τους.

Ομιλητές της συνάντησης ήταν οι: Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Ιωάννης Τούντας, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νταίζη Παπαθανασοπούλου, συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο ΕΔΔΥΠΠΥ, πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής ΠΟΥ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, Παντελής Ξυριδάκης, δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, Ευστάθιος Ρεστέμης, προϊστάμενος Δ/νσης, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κοινωνικός λειτουργός.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι:

Από τον Δήμο Αγ. Δημητρίου, Αθανάσιος Μπαμπάνας, προϊστάμενος Τμήματος Υγείας & Πρόνοιας, από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νικόλαος Παντελιάς, αντιδήμαρχος, Αναστασία Κεντεποζίδου, μέλος Ε.Ε., από τον Δήμο Αγρινίου, Κωνσταντίνος Καλαντζής, αντιδήμαρχος,  Μαρία Τσίνα, συντονίστρια, κ. Δημητρογιάννη, υπάλληλος, από τον Δήμο Αθηναίων, Χρήστος Πάσχος, συντονιστής, από τον Δήμο Αιγάλεω, Στέλιος Βασιλειάδης, αντιδήμαρχος, Κυπαρισσένια Σαμαρά, συντονίστρια, από τον Δήμο Αλίμου, Στέφανος Διαμαντής, αντιδήμαρχος, από τον Δήμο Αμαρουσίου, Στέφανος Τσιπουράκης, δημοτικός σύμβουλος, από τον Δήμο Ασπροπύργου, Μαρία Τσολερίδη, ςυντονίστρια, από τον Δήμο Γαλατσίου, Μαύρα Χατζηδημητρίου, συντονίστρια, από τον Δήμο Ελευσίνας, Μαρίνα Κοκκώνη, προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Αντωνία Ζέππου, υπάλληλος, από τον Δήμο Ιλίου, Νατάσσα Κόκκαλη, συντονίστρια, από τον Δήμο Ιωαννιτών, Στεφανία Τσούκη, συντονίστρια, από τον Δήμο Καλλιθέας, Άννα Πάσχου, αντιδήμαρχος, Χρυσούλα Παπαθανασίου, υπάλληλος, από τον Δήμο Κοζάνης, Αναστάσιος Σιδηράς, από τον Δήμο Κορυδαλλού, Γεώργιος Μακρυνός, δημοτικός σύμβουλος, από τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρο, Δήμητρα Παπαγεωργίου, συντονίστρια, από τοον Δήμο Ν. Ιωνίας, Γιώργος Παντελεάκης, υπάλληλος, από τον Δήμο Ν. Σμύρνης, Νότης Γιατζίδης, δημοτικός σύμβουλος, από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος, δήμαρχος, από τον Δήμο  Ορεστιάδος, Άννα Μπογιατζή, συντονίστρια, Αναστασία Μαρασλή, μέλος Ε.Ε., από τον Δήμο Π. Φαλήρου, Αλίκη Τσουμάνη, συντονίστρια, από τον Δήμο Παλλήνης, Πόπη Ζινέλη, αντιδήμαρχος, από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, δήμαρχος, Λίλα Σουρανή, αντιδήμαρχος, από τον Δήμο Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος, από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Αλίκη Γαλαζούλα, αντιδήμαρχος, Λία Τσαπατσάρη, συντονίστρια, από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, δήμαρχος, Στάθης Ρεστέμης, μέλος Ε.Ε, Νέλλη Λάβδα, πρόεδρος ΟΚΑΠΑ, από τον Δήμο Χαλανδρίου, Ιωάννης Λαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, από τον Δήμο Κηφισιάς, Τώνια Βέργου, συντονίστρια, από τον Δήμο Φυλής, Δήμητρα Κωστοπούλου, από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος, από τον Δήμο Λοκρών, Άννα Παπαναγιώτου, από το ΙΚΠΙ, Στάθης Παπαχρήστου και Ελίζα Φερεκύδου, από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, Ηλίας Μοσχονάς, αντιδήμαρχος και Μαριάννα Ζούρου, αντιδήμαρχος και πλήθος υπαλλήλων των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet