Διορθωτικές παρεμβάσεις στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις ζητεί η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Διορθωτικές παρεμβάσεις στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις ζητεί η ΚΕΔΕ

Οι τροποποιήσεις στον Νόμο 4412/2016 που αφορά στις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατόπιν σχετικών προτάσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και οι δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου συζητήθηκαν κατά τη σημερινή, Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, συνάντηση εργασίας των δημάρχων της Αττικής με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη στα γραφεία της ΠΕΔΑ.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι «οι αλλαγές που έγιναν είναι σε θετική κατεύθυνση και διευκολύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο εκκρεμούν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως η επαναφορά της διάταξης περί απευθείας ανάθεσης μελετών».

«Θέλουμε διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων, αλλά όχι εις βάρος της ταχύτητας και της ευελιξίας. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΚΕΔΕ ο υπουργός  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε χθες, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στη Βουλή τις εξής αλλαγές στο νομοσχέδιο:

  • Τροποποίηση παραγράφου του άρθρου 118 περί απευθείας αναθέσεων από ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Ειδικότερα θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις υποψηφίους αναδόχους να ενταχθούν στο μητρώο, ο Δήμος θα μπορεί να προβεί σε απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης.
  • Τροποποίηση άρθρων προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση δημόσιων έργων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος τις παθογένειες στη λειτουργία των Δήμων οι οποίες, όπως ανέφερε, υποσκάπτουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αποφασίζουν οι ίδιοι για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι προσλήψεις προσωπικού, θα άρουν και πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θα συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Κατά τη συνάντηση της ΠΕΔΑ συμφωνήθηκε να κατατεθούν επιπλέον προτάσεις για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Γιώργος Ιωακειμίδης θα διαμορφωθεί βελτιωτική πρόταση διατάξεων του νόμου η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης.  Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ της ΚΕΔΕ Α. Καστρινός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet