Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνεται το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο πάρκο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Ρέντη «Ιωνία».

Το πάρκο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού βρίσκεται στον οικισμό Σταματάκη στον Ρέντη και αποτελεί τον πρώτο οικισμό στον οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Τιμούμε μια τραγική και επώδυνη στιγμή στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και όσους έζησαν και βίωσαν την απώλεια, τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, την προσφυγιά, τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν προσφέρουν μόνο προβληματισμό, αλλά αποσκοπούν περισσότερο στη διδαχή και την κατανόηση από τις νεότερες γενιές. Ο Ποντιακός Ελληνισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, ανήκει και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας».

Πρόσκληση για την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και θα μιλήσουν η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Ρέντη «Ιωνία», Ζέφη Λαυρεντιάδου, και ο γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», Ευθύμιος Πριόβολος. Στο μνημείο των θυμάτων θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε το 1994, με απόφασή της (Ν 2193/1994), τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1914-1923 από το κίνημα των Νεότουρκων και στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 350.000 Ελλήνων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet