Εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη από τη δέσμευση των διαθεσίμων δήμων
Αυτοδιοίκηση

Εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη από τη δέσμευση των διαθεσίμων δήμων

Ως «νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής» χαρακτηρίζει τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ότι θα εξαιρέσει από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

«Παραμένουν όμως», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη ζητήματα, όπως το πώς θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των Δήμων στα χρήματά τους, που θα παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα, χωρίς να υπόκεινται οι Δήμοι σε έλεγχο σκοπιμότητας. Καθώς και η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους που πιθανόν θα προκύψει για κάποιους Δήμους που θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν σε εμπορικές τράπεζες, για να καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου, που συζητήθηκε στην ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση δημάρχων έξω από τη Βουλή, ενώ το προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη συναντήθηκε στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της ΚΕΔΕ πάνω στο ζήτημα.

Με αφορμή τις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ότι «Αποτελεί νίκη της λογικής και της αυτοδιοίκησης η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων. Αποδείχθηκε πως τα προβλήματα επιλύονται καλύτερα με διάλογο, κι όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλήττουν την ανεξαρτησία του θεσμού μας.

»Σήμερα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των πολιτικών αρχηγών και αναμένουμε να οριστεί η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθούμε υπεύθυνα για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια. Μετά την  ενημέρωση που θα λάβουμε θα προχωρήσουμε στη σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για να επανακαθορίσουμε τη θέση μας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet