Επίσκεψη Γ. Πατούλη στα γραφεία της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες
Αυτοδιοίκηση

Επίσκεψη Γ. Πατούλη στα γραφεία της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στο περιθώριο της συμμετοχής του στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, επισκέφθηκε σήμερα το γραφείο της ΚΕΔΕ στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την υπεύθυνη του παραρτήματος κα Κατερίνα Καράβολα.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του γραφείου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των πανευρωπαϊκών συνεργασιών της ΚΕΔΕ και συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω δικτύωσής του.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η νέα υπηρεσία της ΚΕΔΕ η οποία απευθύνεται σε όλους τους Δήμους και έχει στόχο την αποτελεσματική προβολή, σε διεθνές επίπεδο, της αναπτυξιακής δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά σε πανελλήνια βάση, όλες οι δραστηριότητες και το αναπτυξιακό προφίλ των Δήμων της χώρας αποκτούν βήμα συστηματικής ψηφιακής προβολής στο δικτυακό τόπο της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), στα ελληνικά και στα αγγλικά, εστιάζοντας στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, στις παρεμβάσεις που καταδεικνύουν την επιτυχημένη πορεία, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξης και συνεργασιών του κάθε Δήμου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα Καράβολα, δήλωσε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρέθηκα σήμερα στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην καρδιά της Ευρώπης και ενημερώθηκα από την κα Καράβολα για όλες τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους φορείς, προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Συζητήσαμε και για τη νέα υπηρεσία που εγκαινιάσαμε στην ΚΕΔΕ, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους. Είναι ανάγκη να αποκτήσουν όλοι οι Δήμοι ουσιαστική πρόσβαση σε πανευρωπαϊκά δίκτυα και χρηματοδοτήσεις, να γνωστοποιήσουν  τις επιτυχίες τους εκτός των ελληνικών συνόρων και να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της ανάπτυξης μέσα από τεχνικές ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανάλογες ανησυχίες και προβλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε, με επιστολή του, όλους τους Δήμους της χώρας να συμμετέχουν στη νέα υπηρεσία, γεγονός που μέχρι σήμερα έχει βρει θετική ανταπόκριση, καθώς όλο και περισσότεροι αποστέλουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το προφίλ τους, το οποίο θα προβάλλεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας της νέας ενότητας της ψηφιακής πύλης της ΚΕΔΕ.

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα προβάλλονται οι αναπτυξιακές προοπτικές, οι βέλτιστες πρακτικές αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των Δήμων, προκειμένου να δικτυωθούν με ομόλογους φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με λοιπούς διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία σε κοινοπραξίες έργων. Επιπλέον, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποτελεί εργαλείο τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, καθώς συστηματικά θα αναρτώνται σημαντικές παρεμβάσεις και δράσεις των Δήμων που προκαλούν το ενδιαφέρον επίσκεψης και συνεργασίας.

Ειδικότερα, οι Δήμοι θα μπορούν να αποστείλουν τις βέλτιστες πρακτικές των έργων τους και σε συνοπτική μορφή το αναπτυξιακό προφίλ τους, το οποίο σε συνάρτηση με τα βασικά χαρακτηριστικά χωροθέτησης, σύνθεσης του κοινωνικού ιστού, βασικών υποδομών και λειτουργιών του κάθε Δήμου και φωτογραφικού υλικού, θα αναρτηθούν σε ειδική δίγλωσση ενότητα με ψηφιακό χάρτη της χώρας, που θα διαμορφωθεί στους δικτυακούς τόπους της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) ώστε να επικοινωνούνται με την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Η λειτουργία της νέας υπηρεσίας υποστηρίζεται στην Ελλάδα από τη συνεργάτιδα του προέδρου της ΚΕΔΕ κα Θεοδώρα Ζαχαριά και στις Βρυξέλλες από την υπεύθυνη του γραφείου της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλες, κα Κατερίνα Καράβολα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet