Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ προς υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς
alfavita.gr
Αυτοδιοίκηση

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ προς υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς

Δύο Ερωτήσεις, μία προς την υπουργό Παιδείας και μία προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κατέθεσαν στη Βουλή με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι ερωτήσεις αφορούν στην ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης προς τους Δήμους για τις Σχολικές επιτροπές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σχολείων (ανατιμήσεις, ενέργεια) και την ανάγκη πλήρους κάλυψης όλων των αναγκών των σχολείων με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

Ειδικότερα, ερώτηση για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές για να ανταποκριθούν στις συνθήκες ακρίβειας και των ανατιμήσεων, προς την υπουργό Παιδείας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:

«Το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων για τις Σχολικές Επιτροπές, προκειμένου να καλύψουν τις αρμοδιότητες που έχουν μετακυλιστεί στις πλάτες τους, είναι ανεπαρκέστατο ακόμα και για τη στοιχειώδη κάλυψή τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι κατά το περσινό σχολικό έτος δόθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το πόσο των 133 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τις Σχολικές Επιτροπές, πριν εκπνεύσει το έτος, σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Φυσικά, αυτά τα ποσά διατηρούνται σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης από τη χρόνια υποχρηματοδότηση.

Στη φετινή σχολική χρονιά έρχεται να προστεθεί η αλματώδης αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποιημένης αγοράς Ενέργειας, που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε αυτή την κατάσταση.

Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, στάλθηκε η τελευταία δόση προς τους δήμους, καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα (28 εκατ.), καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  • Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη, με ευθύνη του κράτους.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς το σύνολο των δαπανών των Σχολικών Επιτροπών».

Εν τω μεταξύ, την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Στην Ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

«Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει με υποστελεχωμένη την καθαριότητα στα σχολεία της χώρας και σε ομηρία τις συμβασιούχες καθαρίστριες. Είκοσι χρόνια πλέον συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Χιλιάδες εργαζόμενες που έχουν στην ευθύνη τους την καθαριότητα και την υγιεινή στις σχολικές μονάδες, βρίσκονται κάθε χρόνο σε συνεχές άγχος για το αν θα έχουν εργασία, αν με το μισθό, που σχετίζεται με τις ώρες εργασίας τους, θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι χωρίς να γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά τον Σεπτέμβρη. Εργάζονται με συμβάσεις λίγων ωρών, με ωράρια λάστιχο, με εντατικοποίηση, με απλήρωτη εργασία, με μισθούς-ψίχουλα των 300 ευρώ.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά φέτος μέσα στις οξυμένες ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω της διευρυμένης λειτουργίας των “ολοημέρων”, όχι απλά δεν εξασφαλίζεται επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες αλλά μοιράζεται το προσωπικό σε 2-3 σχολεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων και μείωση ωραρίου.

Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή την περίοδο, κυρίως για εργαζόμενους που βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια σε ομηρία και δώσανε με ηρωισμό τη μάχη σε καιρό πανδημίας, που στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών, των γονιών, συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, κατ’ αρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με τη διακοπή του σχεδιασμού απολύσεων και με νέες προσλήψεις;».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet