Εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ
Αυτοδιοίκηση

Εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στην ανάγκη να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και συνθήκες συνεργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και με μοναδικό ζητούμενο την προστασία του θεσμού, την ομαλή λειτουργία των δήμων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Στη συνάντηση -η πρώτη της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ- συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Ιωάννης Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Μουράτογλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Βασιλείου και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης. Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη συνάντηση και τόνισε με έμφαση ότι «όλοι έχουμε την κομματική μας ταυτότητα, αλλά μπροστά από αυτό προτάσσω το κίνημα της Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η συνεργασία και η κοινή γλώσσα αιρετών και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση για πράγματα αυτονόητα μπορεί να φέρουν πολλά οφέλη, αρκεί να είμαστε μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς».

Ενώ υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας είναι να γίνουμε παρεμβατικοί ως ΚΕΔΕ με ουσιαστικό τρόπο και έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε».

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, το ζήτημα της «συγκριτικής αξιολόγησης» και του επανελέγχου των συμβάσεων, η οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ, η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των δήμων, τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, όσο και από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι είναι ανάγκη να τεθεί το ζήτημα πιο έντονα και περισσότερο διεκδικητικά. Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «περαιτέρω περικοπή κρατικής χρηματοδότησης είναι μη ανεκτή». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Ι. Μουράτογλου επεσήμανε το πρόβλημα που πιθανόν να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, τώρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέτει θέμα «περί μη επίτευξης του στόχου πλεονάσματος».

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις στους δήμους κοινός τόπος και των δύο πλευρών ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, διότι διαφορετικά οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη της άρσης της απαγόρευσης προσλήψεων. «Θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν μόνιμα και σταθερά» σημείωσε, προσθέτοντας: «Οι “διμηνίτες”, οι “οχταμηνίτες”, μέχρι να τους γνωρίσουμε φεύγουν… Η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει εναλλακτικές λύσεις, όσο ισχύει η απαγόρευση προσλήψεων, για να διασφαλίσει την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών».

Την ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υπογράμμισε και ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, σημειώνοντας ότι «τα δίμηνα και τα οχτάμηνα δεν αποδίδουν» και ότι πρέπει να γίνει κοινή κίνηση αιρετών και εργαζομένων για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων. Για το ίδιο θέμα ο Γ. Κοτρωνιάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση για την απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει άμεσα με την πρόσληψη προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους (η στήριξη των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ) όπου δεν έχει ισχύ η απαγόρευση και μάλιστα στις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, όπως συμβαίνει στον Δήμο Κάσου.

Σχετικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τη διαφωνία τους αλλά και την ανησυχία τους ότι οι δήμοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Αντίθετα συμφωνούν να προχωρήσει μέχρι τέλους ο έλεγχος πλαστότητας όλων των δικαιολογητικών, όλων των εργαζομένων. Μάλιστα όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης ο επανέλεγχος των συμβάσεων συνεπάγεται επανεξέταση των προϋποθέσεων που έθετε το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και ουσιαστικά απονομιμοποίηση των άτυπων μορφών εργασίας.

Συμπληρώνοντας στο θέμα, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης σημείωσε πως ό,τι προβλέπει το Π.Δ. είναι το όλον, οτιδήποτε άλλο σημαίνει αποδόμησή του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ήδη έχει αποφανθεί το ΑΣΕΠ επί αυτών των συμβάσεων και άρα δεν τίθεται εκ νέου θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, το Δ.Σ. θα τοποθετηθεί εκ νέου και με περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.

Αναφορικά με την αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές τονίστηκε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, όχι όμως με το υπάρχον σύστημα. Επίσης συμφώνησαν ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του νέου μόνιμου συστήματος αξιολόγησης.

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινή πλεύση και να διοργανωθεί σχετική ημερίδα για το θέμα.

Τέλος συμφωνήθηκε όλα τα παραπάνω θέματα που συζητήθηκαν να εξειδικευτούν από μια κοινή επιτροπή και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet