Η ΚΕΔΕ «χαρτογραφεί» τις ανάγκες υγείας σε νησιώτικους και ορεινούς δήμους
Αυτοδιοίκηση

Η ΚΕΔΕ «χαρτογραφεί» τις ανάγκες υγείας σε νησιώτικους και ορεινούς δήμους

Η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εμμένει στην απόφαση του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθετημένη λειτουργία πιστοποιημένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Μαΐου 2015 της Επιτροπής υπό την προεδρία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ
Συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ

Η Επιτροπή κατέληξε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, στην απόφαση να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών υγείας ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές (καταγραφή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικός εξοπλισμός, αριθμός αερομεταφορών) μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού όλων των ΜΚΟ και άλλων εθελοντικών φορέων στην παροχή υπηρεσιών.

«Βάσει και της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ», σημείωσε ο πρόεδρος της Γ. Πατούλης, «διεκδικούμε τη θεσμοθετημένη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την Αυτοδιοίκηση έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη της υγείας και μακροπρόθεσμα στη μείωση του κόστους υπηρεσιών υγείας.

»Η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο είναι προς το συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

»Επίσης η Αυτοδιοίκηση ως εγγύτερος στον πολίτη  θεσμός, μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας συντονισμού όλων των φορέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, όπως για παράδειγμα των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ.ά., ορίζοντας μια Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και κενά».

Κατά τη συνεδρίαση της συζητήθηκαν επίσης τα εξής θέματα:

  • Η Επιτροπή επεξεργάσθηκε το σχέδιο της Κοινής Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ) για την αδειοδότηση των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών και αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής θα εισαχθεί προς λήψη απόφασης από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Υπογραμμίστηκε «η ανάγκη να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την προσαρμογή των δημοτικών παιδικών σταθμών στο νέο θεσμικό πλαίσιο».
  • Η Επιτροπή εξέφρασε τις ενστάσεις της ως προς τις προτάσεις του Συλλόγου των Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και υπογράμμισε ότι «σήμερα οι δήμοι της χώρας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν, προσφέρουν ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις ευάλωτες ευπαθείς ομάδες». Ως εκ τούτου ζητά τη διασφάλιση της λειτουργίας τους, την ενίσχυση και την αναβάθμισή τους.
  • Επίσης η Επιτροπή υιοθετεί τις απόψεις του Συλλόγου των Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση του Συλλόγου των Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών για κατάργηση των ΚΔΑΠ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet