Δ. Παπαστεργίου: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων

Ότι «η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στη χθεσινή (9/2) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν τα εξής:

  • Τα οικονομικά των δήμων υπό το πρίσμα της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους και της επιβολής του τέλους ταφής,
  • Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
  • Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις εκδόσεις βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για μεταβιβάσεις ακινήτων.
  • Την επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα, καθώς και την άδικη προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στους Δήμους στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι προκαλούν σοκ στα οικονομικά των Δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δαπάνες των Δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα οι Δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600 εκατ.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η κοινή επιτροπή ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ-ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στ. Πέτσα και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη με κύριο θέμα την άμεση εξεύρεση τρόπου κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Δήμων. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής, αλλά και η πανδημία, η διαχείριση της οποίας προκαλεί σημαντικές δαπάνες στους Δήμους.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet