Δ. Παπαστεργίου: Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 14/4 το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τη συμμετοχή των Προέδρων των ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενότητες Δήμων).

Στη συνεδρίαση πήρε μέρος, για το θέμα της κατανομής πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η δίκαιη κατανομή πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, κατά την αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή μεταξύ των Δήμων, των πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα αυτό προβλέπονται πόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι ανάγκες των Δήμων είναι πολύ μεγάλες, αφού οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν ήδη τα 3 δισ. ευρώ, όπως επεσήμανε.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα κριτήρια κατανομής που ορίστηκαν μετά την έκδοση της ΚΥΑ από το ΥΠ.ΕΣ., δημιούργησε εύλογη ανησυχία σε μεγάλο αριθμό Δήμων. Η κατανομή αυτή φαίνεται ότι ευνοεί  -σωστά- τους πολύ μικρούς Δήμους, αδικεί όμως τους μεσαίους και μεγάλους Δήμους της Περιφέρειας, όπως πρόσθεσε.

Το ζήτημα τέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Σ. Πέτσα, ο οποίος ανέφερε ότι θα προβλεφθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν την ευελιξία των Δήμων. Επίσης, επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πόροι και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για να εκτελέσουν έργα που έχουν ανάγκη.

5 διορθώσεις στην κατανομή των πόρων

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναγνώρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής των πόρων, παρά τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.

Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές, που μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αδικιών που προκαλεί το περιεχόμενο της ΚΥΑ.

Οι 5 αλλαγές αυτές αφορούν διορθώσεις στην κατανομή με βάση τα παρακάτω σημεία:

  1. Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1» στους πόρους του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
  2. Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
  3. Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το «Α. Τρίτσης».
  4. Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
  5. Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τη συνεδρίαση

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet