Η ΚΕΔΕ και το Ινστιτούτο «Prolepsis» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για δράσεις που αφορούν την Τρίτη Ηλικία
Θεσμικοί Φορείς

Η ΚΕΔΕ και το Ινστιτούτο «Prolepsis» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για δράσεις που αφορούν την Τρίτη Ηλικία

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες, 4 Νοεμβρίου 2021, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και η καθηγήτρια επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου «Prolepsis», Αθηνά Λινού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία», το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Σκοπός του μνημονίου είναι ο προσδιορισμός κοινών δράσεων ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και το Ινστιτούτο Prolepsis, ενώ στην υπογραφή του παραβρέθηκαν η Ελένη Φαγογένη, υπεύθυνη του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία» και η Αφροδίτη Βελουδάκη, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου.

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε σχετικά:

«Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, γιατί όλοι διαπιστώνουμε -και ειδικά οι Δήμοι, όντας πιο κοντά στις τοπικές μας κοινωνίες-  ότι τα αποτυπώματα της πανδημίας είναι εξαιρετικά νωπά στους ανθρώπους και στο θέμα της ψυχικής υγείας. Αυτό το διαπιστώνουμε ιδιαίτερα στα άτομα Τρίτης Ηλικίας, που η πανδημία έχει περιορίσει δραματικά την ποιότητα και τη συχνότητα των κοινωνικών τους σχέσεων.  Με τη βοήθεια της κ. Λινού και του Ινστιτούτο “Prolepsis” θα προσπαθήσουμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά τους, να τους μιλήσουμε, βασικά να τους ακούσουμε, να σταθούμε για μία ακόμη φορά δίπλα τους».

Η κ. Λινού ανέφερε σχετικά με τη νέα συνεργασία του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία» με την ΚΕΔΕ: «Η υποστήριξη της ΚΕΔΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Η ευαισθησία του προέδρου, κ. Παπαστεργίου και των συνεργατών του μας δίνουν τη δύναμη να σταθούμε δίπλα σε κάθε μοναχικό ηλικιωμένο».

Δράσεις συνεργασίας

Οι δράσεις συνεργασίας ΚΕΔΕ και Ινστιτούτου “Prolepsis” περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Παροχή αιγίδας από την ΚΕΔΕ για τη συνολική υποστήριξη Προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία».
  • Κοινές δράσεις για την ανάδειξη των αναγκών της Τρίτης Ηλικίας και ιδιαίτερα της ανάγκης καταπολέμησης της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης. Οι από κοινού δράσεις θα έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δήμων αλλά και του κοινού, ευρύτερα, καθώς και την ανάληψη δράσης μέσω της συνεργασίας και εφαρμογής του προγράμματος σε περισσότερους δήμους.
  • Διάχυση της πληροφόρησης του προγράμματος προς κάθε δήμο, μέσω ενημερωτικού email, διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία»

Το Ινστιτούτο «Prolepsis» υλοποιεί το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres (PFP). Αποτελεί, δε, συνέχεια του ερευνητικού έργου σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, με σκοπό:

  • Την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας.
  • Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των ηλικιωμένων.
  • Την ανάδειξη των αναγκών και των προβλημάτων της Τρίτης Ηλικίας.
  • Την ενίσχυση του εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας – γειτονιάς, οι οποίες εθελοντών παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία ή επισκέψεις κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία βάση, διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων δράσεων, κ.λπ.

Λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επισκέψεις των εθελοντών στους ωφελούμενους καθώς και οι συλλογικές δράσεις έχουν αντικατασταθεί από τακτική τηλεφωνική επικοινωνία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet