ΚΕΔΕ: Προγραμματική Σύμβαση για τα Κ.Π. των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ: Προγραμματική Σύμβαση για τα Κ.Π. των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αθανάσιος Θεοχάρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Σπύρος Σπυρίδων, με θέμα την παρουσίαση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Οι σκοποί και οι στρατηγικές προτεραιότητες της νέας Προγραμματικής Σύμβασης είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.
  2. Η ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την Πρόληψη από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2021-2025.
  3. Η αναβάθμιση της ποιότητας και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος των υπηρεσιών, μέσω της εφαρμογής κριτηρίων ποιότητας και διαρκούς παρακολούθησης του έργου.
  4. Η εξασφάλιση της καθολικής και ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών και της συνέχειας στην παροχή υπηρεσιών Πρόληψης βάσει των επιλογών και των αναγκών τους.
  5. Η γεωγραφική κάλυψη όλης της επικράτειας με δράσεις που απευθύνονται σε πολλαπλούς πληθυσμούς-στόχους.
  6. Η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και της σχέσης κόστους – οφέλους, μέσα από τον σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ανταποκρινόμενων στις ανάγκες του πληθυσμού από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες.
  7. Η φροντίδα πληθυσμών σε κίνδυνο-ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  8. Η καταπολέμηση της βίας και της εγκληματικότητας.
  9. Η αύξηση του επιπέδου γνώσης και υγειονομικής παιδείας (health literacy) σε θέματα Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του γενικού πληθυσμού.
  10. Η μείωση της προσφοράς των εξαρτησιογόνων ουσιών.
  11. Η μείωση της ζήτησης των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η κ. Ράπτη δήλωσε:

«Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί όμως, χωρίς την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων: των υπουργείων, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΟΚΑΝΑ, των εργαζομένων και όσων συνδράμουν με δωρεές την συλλογική αυτή προσπάθεια των Κέντρων Πρόληψης.

»Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εργάστηκαν για τη σύναψη της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, ενός εργαλείου, που θα προσφέρει υπηρεσίες που σήμερα καθίστανται  πιο αναγκαίες από ποτέ.

»Στο δύσκολο αυτό αγώνα είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία.

»Το σύνθημά μας είναι “Κανένας μόνος απέναντι στην πανδημία, κανένας μόνος και μετά!”».

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι τα «Κέντρα Πρόληψης δημιουργήθηκαν, βασιζόμενα στην εμπειρία προηγούμενων καταξιωμένων μοντέλων, από δίκτυα τοπικών φορέων, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πρόληψης στην περιοχή τους».

Στα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων Πρόληψης και των άλλων Φορέων Πρόληψης έχουν δικτυωθεί εκατοντάδες φορείς των τοπικών κοινωνιών, οι περισσότεροι από τους οποίους χρόνια τώρα έχουν εκπαιδευτεί στη συνεργασία και την αλληλεγγύη και συμμετέχουν ουσιαστικά και εθελοντικά στην πρόληψη των εξαρτήσεων και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, επισημαίνει η διοίκηση της Ένωσης για να προσθέσει ότι το δίκτυο αυτό, των τοπικών φορέων, μπολιάστηκε στην κοινωνία και το έργο που επί τρείς δεκαετίες παρήγαγε μαζί με το υπουργείο, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ, αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε πολλαπλά επίπεδα στη χώρα μας, από φορείς αλλά πρώτα και κύρια από παιδιά και εφήβους.

Το αποτέλεσμα αυτού του έργου δεν είναι προϊόν μόνο της απαραίτητης τεχνογνωσίας, αλλά πρωτίστως αποτελεί τη συνισταμένη της έμπνευσης και του οράματος που διαρκώς καλλιεργούνται και αναπτύσσονται από το σύνολο αυτού του δικτύου φορέων και προσώπων που κινητοποιούνται για να καταδείξουν και για να αλλάξουν τρόπους ζωής που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών, καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Δήλωση κ. Παπαστεργίου:

«Η πεμπτουσία της φιλοσοφίας μας για την πρόληψη είναι η κινητοποίηση και συνεργασία της κάθε τοπικής κοινωνίας. Φορείς και πολίτες κατανόησαν τον ρόλο τους στην πρόληψη, ανέλαβαν την ευθύνη, σχεδίασαν, δεσμεύτηκαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Συνεχίζουμε με αμοιβαία εμπιστοσύνη, συναίνεση, συνεργασία και έμπρακτο σεβασμό των αρχών όλων των εταίρων που εμπλέκονται στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη των καλών πρακτικών και του ενιαίου κανονισμού λειτουργίας τους. Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet