ΚΕΔΕ και UNICEF συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τις ανάγκες των παιδιών σε ανοιχτές πόλεις
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ και UNICEF συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τις ανάγκες των παιδιών σε ανοιχτές πόλεις

Την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) με τη UNICEF σηματοδότησε η χθεσινή (19/10) συνάντηση του προέδρου της Ένωσης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με αντιπροσωπεία του οργανισμού, αποτελούμενη από τον Amir Yarparvar, σύμβουλο διατροφής της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, και τους εκπροσώπους του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, Μυρσίνη Καζάκου και Αντώνη Καμάρα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει το μόνιμο γραφείο του οργανισμού στη χώρα μας και σκοπεύει στη δρομολόγηση της άμεσης συνεργασίας της ΚΕΔΕ, αλλά και των Δήμων της χώρας, με τον οργανισμό, με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων σε ανοικτές και φιλικές πόλεις.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στους εξής άξονες: Στις υπηρεσίες που διαθέτουν οι Δήμοι στην άσκηση πολιτικών για το παιδί, στα προγράμματα που υλοποιούνται για τα παιδιά, στους δημόσιους ανοικτούς χώρους και τους χώρους άθλησης που διαθέτουν οι Δήμοι για τη διασφάλιση της ευζωίας των παιδιών και των νέων.

Κατά τη σημερινή (20/10) συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και στο πώς μπορούν να συμβάλλουν οι δήμοι στην καταπολέμησή της.

Τονίστηκε ότι ως πρώτο και βασικό μέτρο είναι να επαναπροσδιοριστεί ο κατάλογος των προϊόντων που διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία, αλλά και σε χώρους που βρίσκονται γύρω τους. Το δεύτερο είναι η άσκηση του δικαιώματος των παιδιών στην άθληση και γενικότερα της ευζωίας των παιδιών σε πόλεις φιλικές και ανοικτές.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το θέμα των προϊόντων που διατίθενται στα κυλικεία έχει απασχολήσει την Αυτοδιοίκηση. Αρκετοί ήταν και οι δήμοι που δοκίμασαν κατά το παρελθόν προγράμματα με βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, υπήρξε δυσκολία στην εφαρμογή τους, τόσο λόγω του κόστους των προϊόντων, όσο και στην εξεύρεσή τους.

Συμφωνήθηκε να γίνει καταγραφή του νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα για τα σχολικά κυλικεία και να διερευνηθούν τρόποι ώστε και γύρω από τα σχολεία να περιοριστεί η χρήση προϊόντων που συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «θα έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν δείκτες με βάση τις αθλητικές υποδομές, τις παιδικές χαρές, τους ποδηλατόδρομους, τους ελεύθερους χώρους που διαθέτουν οι Δήμοι και άρα να αναδείξουμε αυτό που στην ουσία λίγο πολύ πιστεύουμε ότι ισχύει, ότι δηλαδή η παχυσαρκία είναι πιο συχνό φαινόμενα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως τις φτωχότερες γειτονιές και λιγότερο στην επαρχία που οι πόλεις είναι πιο φιλικές και ανοικτές, έχουν περισσότερους ανοικτούς χώρους. Και άρα να δρομολογηθούν πολιτικές με βάση τις καλές και δοκιμασμένες πρακτικές και την εμπειρία της UNICEF, για να προλάβουμε και να διορθώσουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας».

Επίσης και από τα δύο μέρη υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες να περάσουν στις τοπικές κοινωνίες το μήνυμα για τους κινδύνους της παχυσαρκίας για τα παιδιά, τους τρόπους προστασίας τους ή της αντιμετώπισής της και μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Κυρίως όμως μέσω της άμεσης συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών  των Δήμων με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet