Πλήρης κάλυψη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στους δημάρχους για τα προβλήματα της κακοκαιρίας
Θεσμικοί Φορείς

Πλήρης κάλυψη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στους δημάρχους για τα προβλήματα της κακοκαιρίας

Ξεκινώντας τη σημερινή (27/1) συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε την απόλυτη στήριξη στην προσπάθεια και το δύσκολο έργο που καταβάλλουν οι δήμαρχοι της Αττικής και το προσωπικό των Δήμων για απαλλάξουν από τον τεράστιο όγκο χιονιού τους δρόμους των περιοχών τους, ώστε να τους καταστήσουν ξανά λειτουργικούς κι ασφαλείς για τους κατοίκους τους.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσαρέσκεια των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν ικανό αριθμό μηχανημάτων αποχιονισμού, γιατί μέχρι και πέρυσι δεν τα χρειάστηκαν σχεδόν ποτέ. Επιπλέον, βρέθηκαν στη δυσχερή θέση να μην μπορούν ούτε καν να μισθώσουν τα μηχανήματα που τους ήταν απαραίτητα, αφού αυτά απλώς… δεν υπάρχουν σε επαρκή αριθμό. Αλήθεια, για ποιον λόγο ένας ιδιώτης να επενδύσει μέχρι σήμερα σε μηχανήματα αποχιονισμού στην Αθήνα;». σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε:

«Δεν πιστεύω και δεν έγινε, ότι οι δήμαρχοι τη Δευτέρα καθόντουσαν στο τζάκι και έβλεπαν το χιόνι να πέφτει. Έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν, με τα μέσα που έχουν και το προσωπικό που έχει μείνει στους Δήμους.

Δυστυχώς οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν τον ειδικό εξοπλισμό αποχιονισμού (δεν μιλάω για απλά μηχανήματα έργου αλλά για ειδικά οχήματα με μαχαίρια και αλατιέρες), προκειμένου να απομακρύνουν όλο το χιόνι έως το βράδυ της Δευτέρας. Γιατί από την ώρα που το χιόνι μείνει στον δρόμο και παγώσει, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και θυμίζω ότι μιλάμε για αποχιονισμό μέσα σε στενά, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και αυτοκίνητα που… έμειναν λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε ότι αποτελεί θέση της ΚΕΔΕ πως πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι με τους απαιτούμενους πόρους -και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να είναι μία ευκαιρία γι’ αυτό- ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούν σε αντίστοιχες καταστάσεις, χωρίς να εξαρτάται η δυνατότητά τους αυτή από άλλους παράγοντες. «Είναι δεδομένο πως το κλίμα αλλάζει, άλλαξε, και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό, παράλληλα με όσες δράσεις πρέπει να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κλιματική κρίση» σημείωσε, συνεχίζοντας:

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα κατάλληλα “εργαλεία” για να ανταποκρίνονται στις ευθύνες αυτές. Πρέπει επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να πάψει να αποτελεί τον “βολικό φταίχτη” και το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών.

Τα υπόλοιπα θέματα της σημερινής συνεδρίασης

Εκτός του επίκαιρου θέματος της κακοκαιρίας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ απασχόλησαν μεταξύ άλλων και τα εξής ζητήματα:

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, η έκδοση των πιστοποιητικών ΤΑΠ από τους Δήμους προς τους πολίτες για την αγοραπωλησία ακινήτων, καθώς και η έγκαιρη καταβολή από τους παρόχους ενέργειας στους Δήμους, των τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Δείτε αναλυτικά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet