Πρώτη τηλεδιάσκεψη Ειδικής Ομάδας ΕτΠ για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Θεσμικοί Φορείς

Πρώτη τηλεδιάσκεψη Ειδικής Ομάδας ΕτΠ για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Την πρώτη της συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε σήμερα (17/3) η Ειδική Ομάδα προσωπικοτήτων που συστάθηκε με απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα, για να υποστηρίξει τη συμμετοχή και τις θέσεις των Ευρωπαίων περιφερειαρχών και δημάρχων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου του κ. Τζιτζικώστα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Herman Van Rompuy, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στην τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε:

«Η Ειδική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποτελείται από διεθνείς προσωπικότητες, των οποίων οι γνώσεις και οι εμπειρίες, αλλά και η δέσμευσή τους στις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν εχέγγυα στην προσπάθεια που κάνουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

»Κάθε μέλος αυτής της ομάδας παρέχει προστιθέμενη αξία στην κοινή προσπάθεια των Περιφερειών και των Δήμων της Ε.Ε. να έχουν ισχυρή φωνή και ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

»Σταθερή θέση μου, την οποία μοιράζονται, τόσο τα μέλη της Ειδικής Ομάδας, όσο και οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι της Ευρώπης, είναι ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός και δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε παράλληλους μονολόγους μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., αλλά να δώσει πραγματικό βήμα έκφρασης στους πολίτες της Ε.Ε.

»Θέλουμε και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία θα βγει από τη Διάσκεψη αυτήν ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες όλης της Ευρώπης, να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον και να ακουστούν οι φωνές όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

»Είμαι πεπεισμένος ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε με τη συμβολή αυτής της Ειδικής Ομάδας κορυφαίων προσωπικοτήτων, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρότασής μου να συνδράμουν το έργο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην Ειδική Πμάδα συμμετέχουν εκτός του κ. Herman van Rompuy οι:

  • JoaquinAlmunia (Ισπανία), πρόεδρος του Δ.Σ. του CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής), πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού και Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία ως γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργός.
  • Tomasz Grzegorz Grosse (Πολωνία), κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός, λέκτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και προϊστάμενος του τμήματος Πολιτών της Ε.Ε. στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.
  • RebeccaHarms (Γερμανία), από πέρσι μέλος του Συμβουλίου Αειφορίας της Volkswagen, πρώην ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και πρόεδρος της αντιπροσωπείας Euronest, αλλά και μέλος του Niedersachsen Langtag και της ομάδας Green. Υπήρξε συνιδρυτής του κινήματος των πολιτών ενάντια στη «χωματερή» πυρηνικών αποβλήτων στο Gorleben.
  • Silja Markkula (Φινλανδία), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. και συντονίστρια της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα δικαιώματα των νέων, αλλά και μέλος του Φινλανδικού Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
  • Maria Joao Rodrigues (Πορτογαλία), πρόεδρος του FEPS (Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών) και μέλος από το 1977 του συμβουλευτικού συμβουλίου της Notre Europe, η οποία ιδρύθηκε από τον Jacques Delors. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του EPC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής), πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας S&D, πρώην συντονίστρια και ειδική σύμβουλος στις πορτογαλικές προεδρίες του Συμβουλίου της Ε.Ε. και πρώην υπουργός Απασχόλησης και Κατάρτισης.
  • Ανδρούλα Βασιλείου (Κύπρος), Ευρωπαία επίτροπος για την Παιδεία τον Πολιτισμό και τη Νεολαία την περίοδο 2010-2014, όπως και για την Υγεία την περίοδο 2008-2010. Διατέλεσε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών και πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών των Φιλελευθέρων. Επίσης, υπήρξε μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώτη κυρία της Κύπρου και μάχιμη δικηγόρος για 20 χρόνια (1968-1988).

Ως συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, η Ειδική Ομάδα έχει ως στόχο την υποστήριξη του πολιτικού και θεσμικού ρόλου της Επιτροπής, εστιάζοντας στις προκλήσεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνει το γραφείο Τύπου του κ. Τζιτζικώστα.

Σκοπός της είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή και την επιρροή των Περιφερειών και των Δήμων στη διαδικασία χάραξης πολιτικής για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet