Σπ. Σπυρίδων: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης
Θεσμικοί Φορείς

Σπ. Σπυρίδων: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από πολιτικές στήριξης και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης» και κεντρικό ομιλητή τον αν. υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Σπύρος Σπυρίδων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προβληματισμό που κυριαρχεί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης για το πώς θα μπορέσει αυτή, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση, εν μέσω μιας πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. «Με ποιο τρόπο δηλαδή, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για την Περιφερειακή και την Αστική Ανάπτυξη», όπως σημείωσε.

Ο κ. Σπυρίδων απαρίθμησε στη συνέχεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στην προσπάθειά τους να φέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εις πέρας την αποστολή τους.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε :

  • Στα προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κράτους και τις πολιτικές που πρέπει να ασκήσει ώστε τα απαιτούμενα έργα και οι επενδύσεις να γίνουν με λιγότερη γραφειοκρατία αλλά και απλούστερες διαδικασίες και κανόνες που θα στοχεύουν στη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων και επενδύσεων.
  • Στην περιορισμένη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα της Αυτοδιοίκησης.
  • Στην αδυναμία των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων να προγραμματίσουν, να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν έργα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ επισήμανε, επίσης, τη σημασία αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση των σημαντικών χρηματοδοτικών προγράμματων που σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο. «Η αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Πράσινο Ταμείο κ.α.), αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία να επιτευχθούν συντονισμένα και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, στόχοι που στο παρελθόν δεν ήταν εφικτοί. Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η ΕΕΤΑΑ, η ΜΟΔ, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, τα Δίκτυα Πόλεων, τα σχήματα που προκύπτουν από τις Διαδημοτικές και Διαβαθμικές συνεργασίες, είναι απαραίτητο να συντονίσουν τις δράσεις τους, ώστε να συμβάλλουν δραστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, να επιδιώξουν μείωση των Περιφερειακών και Ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αλλά και να εγγυηθούν τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας, διασφαλίζοντας  βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών», κατέληξε ο κ. Σπυρίδων.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Ψυχάρης, ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου και Αστικής Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Ροβολής, καθώς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος.    

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet