Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση ΕΔΣΝΑ και Γ. Κωνσταντέλλου για τη διαχείριση απορριμμάτων και όχι μόνο…
Θεσμικοί Φορείς

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση ΕΔΣΝΑ και Γ. Κωνσταντέλλου για τη διαχείριση απορριμμάτων και όχι μόνο…

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλου.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), παρουσίασε το πόρισμα της επιτροπής για τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με το οποίοι αναδείχθηκαν «σειρά θεμάτων αδράνειας, κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των χρημάτων του ΕΔΣΝΑ, με φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για έργα αμφίβολης ή μηδενικής αξίας».

Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, «η απόφαση της επιτροπής ανέδειξε την παντελή έλλειψη προγραμματισμού του συνδέσμου, την απουσία επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) μετά την πάροδο δύο και πλέον ετών, αλλά και το γεγονός πως όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από την ολιγομελή εκτελεστική επιτροπή του συνδέσμου, κυρίως σε εκ περιφοράς συνεδριάσεις, καθώς το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ έχει συγκληθεί μόλις μία φορά (!!!) τα τελευταία δύο χρόνια».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε νέα απάντηση από πλευράς ΕΔΣΝΑ, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει δώσει «ξεκάθαρες απαντήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ο δήμαρχος ΒΒΒ «δείχνει είτε ότι δεν αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο των απαντήσεων, είτε αρέσκεται να επανέρχεται στα ίδια και τα ίδια».

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι ο κ. Κωνσταντέλλος σκοπίμως επενδύει στα εξής πέντε ψέματα:

Πρώτο ψέμα: Ισχυρίζεται ότι το κόστος διαχείρισης της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων θα είναι 48 εκατομμύρια για έξι χρόνια. Δηλαδή ετήσιο κόστος 8 εκατ. ευρώ για τον ΕΔΣΝΑ. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος θα είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότερο και δεν θα ξεπεράσει τα 6,1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεύτερο ψέμα: Ο δήμαρχος ΒΒΒ εσκεμμένα αποκρύπτει το συνολικό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου. Η αλήθεια είναι ότι ο νέος διαγωνισμός προβλέπει επαύξηση της δυναμικότητας των Μονάδων Επεξεργασίας Στραγγισμάτων κατά 25%.

Τρίτο ψέμα: Ο δήμαρχος ΒΒΒ λέει ψέματα όταν μιλά για αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΔΣΝΑ για την απολύμανση κάδων σε νεοσύστατη ΙΚΕ. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι υπηρεσίες που αφορούν καθαρισμό και απολύμανση των κάδων προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων και των  κάδων ανακυκλώσιμων υλικών» που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2020 έως 2021 έγιναν μετά από αιτήματα Δήμων και μετά την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων που συνάφθηκαν με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής.

Τέταρτο ψέμα:Ο δήμαρχος ΒΒΒ ισχυρίζεται ότι η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποκρύπτει το πραγματικό κόστος του «εξευγενισμού» του υπολείμματος του μπλε κάδου. Η αλήθεια είναι ότι έχει δοθεί ξεκάθαρη και αναλυτική απάντηση ως προς τη συγκεκριμένη δράση, με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ στις 12 Νοεμβρίου.

Πέμπτο ψέμα: ο δήμαρχος ΒΒΒ όταν ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία κι έχει υπερ- κοστολογηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού. Η αλήθεια είναι ότι:

  • Ο προϋπολογισμός της σύμβασης και οι προς επεξεργασία ποσότητες αναφέρονται στο τεύχος της με αρ. πρωτ. 14049/10-11-2021 διακήρυξης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ και διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερη διαφάνεια δεν μπορεί να υπάρξει.
  • Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 44,3 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα έργα υποδομής και τα απαραίτητα κτήρια.
  • Πρόκειται για μία από τις φθηνότερες μονάδες στην Ευρώπη. 
  • Αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, αυτό σύμφωνα με τα Τεύχη Δημοπράτησης δεν θα ξεπερνάει τα 52,5 ευρώ ανά τόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet